Посне корпице са сусамом
Састојци:
300 г брашна
200 г печеног сусама
1 кесица прашка за пециво
1 кашичица соли (и/или зачини по укусу – бибер, мирођија, оригано, млевена црвена паприка…)
100 мл уља
око 50 мл киселе воде
Припрема:
Брашно, сусам, пециво и зачине помешајте. Додајте уље и воду па крените са мешењем теста. Прво можете кашиком да се све фино сједини, а онда даље рукама када тесто постане тврђе. Готово тесто је тврдо и лако се кида, што нам је и потребно. Ако вам је тесто нешто мекше, додајте још брашна, и обрнуто, ако је доста тврдо додајте мало воде.
Дакле, од теста кидајте комаде и уз помоћ модлица правите корпице. Тесто ставите у модлу па утисните тако да добијете жељени облик.
Kорпице пеците на 180°Ц око 20 минута све у зависности од јачине ваше рерне. Готове су када фино порумене, а и замирисаће.
Готове корпице извадите из рерне да се прохладе, па тек онда извадите из модлица, јер када су вруће теже се ваде и хоће да попуцају.
Спремне корпице пуните чиме год желите. Можете само туњевином, или неком другом уситњеном рибом, а можете и рибљом паштетом. Можете их пунити и посном руском салатом, или неком другом по вашем избору, а још можете искористити ајвар или биљни сир. Пустите машти на вољу!
Ако корпице радите дан раније, упакујте их у кутију са поклопцем, јер ће тако сачувати свежину – или их убаците у кесе.