Састојци: 2 чаше брашна, 2 чаше гриза, 2 чаше шећера, 1 чаша воде, 150 мл уља (или нешто мало мање од пуне чаше), 1 прашак за пециво, 2 ванилин шећера, 900 г малина или воћа по избору. Мера је чаша од 200 мл.
Припрема: Воћу додати пола мере шећера (1 чашу) па промешати и благо испасирати, па оставити да одстоји и пусте сок. Може се радити и са залеђеним и са свежим воћем, само што залеђено мало оставите да отпусти (или прелијте
врућом водом) па додајте шећер.
У другој посуди помешати брашно, гриз и остатак шећера. Додати прашак за пециво и ванилин шећер и промешати да се састојци сједине. Укључити рерну да се загреје на 180 степени. Поделити количину сувих састојака на 3 једнака дела.
Дубљи плех, ватросталну или керамичку тепсију премазати уљем. На дно истрести један део сувих састојака, протресите тепсију да се свуда лепо распореди. Нанесите пола фила од воћа и кашиком развуците.
Затим опет свуда по мало истресите други део сувих састојака па и њега кашиком развуците. Преко опет малине и преко њих трећи део сувих састојака.
Помешати уље и воду па са њима све прелити и нагињати тепсију мало лево и мало десно да свуда прође. Мало ће пливати на површини, али не брините, упиће током печења.
Ставити да се пече 40 минута на 170 степени, па појачати температуру на 200 степени и пећи још 20 минута. Видећете када одозго буде свуда по мало светло браон. Тада је колач готов.
Покрити крпом тепсију и оставити да се охлади. Исећи, посути шећером у праху па послужити.
(Стил)