Постани мајстор за кисељења купуса: Најбољи трикови за савршену зимницу!

0
1787
Kiseli kupus

Време спремања зимнице увелико је почело, а након ајвара домаћице се бацају на кисељење купуса.

Ипак, многима се и након вишегодишњег искуства догоди да им укисељен купус брзо пропадне.

Зато вам доносимо неколико трикова који ће то сигурно спречити, као и основна правила због којих ће најлепша туршија успети и почетницима!

Најпростији рецепт

На 30 кг купуса ставља се килограм соли. Скину се први листови, на корену се ножем зареже крстић и главице се ређају у буре. С обзиром да су округле и да их је немогуће лепо сложити, неколико главица купуса треба пресећи на четвртине и половине и њих угурати између целих главица како би све главице чврсто стајале.

Pročitajte i  План за уништење Срба и других православних народа: ”Словене ратом не можеш да победиш. Ми ћемо им дати лажне идеале и они ће сами себе да униште”

Затим се налива вода у буре, тако да буде два прста изнад главица на врху, па се одозго стави дрвени или пластични притискач.

Преко притискача људи обично стављају камен или већу теглу напуњену водом, и то је у реду када је буре пуно до врха. Али, ако вам је остало простора, ризикујете да се купус брже поквари, због дотока ваздуха. У овом случају најбоље је напунити већу најлон кесу водом и ставити је преко купуса.

Pročitajte i  KAO SA DRUGE PLANETE: 10 najneobičnijih predela u Srbiji

Без претакања расола

Да не бисте морали да претачете расол, предлажемо следећи трик – преко притискача или кесе с водом раширите гушћу памучну крпу, па на њу ставите још соли. Тако ће се со полако отапати и падати до дна бурета.

Температура је важна

Док се не укисели (око месец дана), купус мора да стоји на собној температури. Не сме да буде много хладно. На хладније место купус треба преместити касније, где температура не би требало да прелази 5 степени (подрум, гаража…)

Pročitajte i  Силазак Светог Духа на апостоле - Празник рођења цркве Христове у народу познат као Духови

Kонтролишите количину воде

Током месец дана кисељења повремено треба контролисати количину воде у бурету, нарочито првих дана. Kупус не сме да буде ван воде, па је доливајте по потреби. Ако користите камен или теглу, обавезно их испирајте бар сваки други дан.

Магазин Стил

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име