Почела је недеља праштања: ОВО морају да знају СВИ који посте ВАСКРШЊИ пост!

0
2249

Велики пост је најважнији посни период у току године.

Његов основни задатак јесте да нас телесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог. Велики пост ове године почиње у понедељак 2. марта, а трајаће до 19. априла.

Седмица пред почетак Великог поста зове се сиропусна недеља. Бела или сиропусна недеља је припремног карактера.

У сиропусне дане забрањено је једење меса, али у току целе недеље можемо да једемо рибу, бели мрс и јаја, баш као и на дан уочи почетка Великог поста, кад имамо Беле покладе, а након тога почиње период поста.

Pročitajte i  7 филмова који су били забрањени у бившој Југославији: Ево шта комунизам и социјализам никако нису дозвољавали!

Сиропусна недеља позната је и као недеља праштања, у народу позната и као Сирна недеља, Бела недеља. Она почиње по Месним покладама (23. фебруара) и траје до Белих поклада (1. марта). Те седмице се не пости у среду и петак, него се све време мрси на белом мрсу. У току читаве недеље се живи мало опуштеније него других седмица.

Око записа у шумадијским селима, градиле су се велике љуљашке, на којима се омладина љуљала, а присутни народ забављао. Записи иначе представљају важно место за село и не ретко су се око њих одржавали скупови на којима се расправљало о питањима битним за будућност села.

Pročitajte i  MANASTIR SESTROLJIN: Strašna tragedija jedne porodice vezana je za nastanak ovog manastira

Велики пост је уједно и најстрожи пост и обавезан је за све хришћане. У време овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама. Вино и уље дозвољени су само суботом и недељем, али и на дан Свете четрдесеторице мученика док се риба може користити само на Благовести и Цвети.

Pročitajte i  Prvi srpski car nije bio Dušan Silni: Još pre Nemanjića, u XI veku ova srpska dinastija dala je prvog cara

Средом и петком пости се строго на води.

Прва три дана прве недеље Великог поста се посте посебно строго. То исто вреди за последњу недељу поста коју постимо “на води”, осим за Велики Четвртак на који разрешавамо на уље и вино.

На Велики Петак се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, дакле до три сата поподне, после чега се узима лаган оброк “на води”. Строго се пости и Велика Субота као једина посна субота у току године.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име