Počela je nedelja praštanja: OVO moraju da znaju SVI koji poste VASKRŠNjI post!

0
2068

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine.

Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog. Veliki post ove godine počinje u ponedeljak 2. marta, a trajaće do 19. aprila.

Sedmica pred početak Velikog posta zove se siropusna nedelja. Bela ili siropusna nedelja je pripremnog karaktera.

U siropusne dane zabranjeno je jedenje mesa, ali u toku cele nedelje možemo da jedemo ribu, beli mrs i jaja, baš kao i na dan uoči početka Velikog posta, kad imamo Bele poklade, a nakon toga počinje period posta.

Pročitajte i  Beograd je izmenio čak 15 imena u svojoj istoriji: Svi znamo za Singidunum, a evo koja su ostala

Siropusna nedelja poznata je i kao nedelja praštanja, u narodu poznata i kao Sirna nedelja, Bela nedelja. Ona počinje po Mesnim pokladama (23. februara) i traje do Belih poklada (1. marta). Te sedmice se ne posti u sredu i petak, nego se sve vreme mrsi na belom mrsu. U toku čitave nedelje se živi malo opuštenije nego drugih sedmica.

Oko zapisa u šumadijskim selima, gradile su se velike ljuljaške, na kojima se omladina ljuljala, a prisutni narod zabavljao. Zapisi inače predstavljaju važno mesto za selo i ne retko su se oko njih održavali skupovi na kojima se raspravljalo o pitanjima bitnim za budućnost sela.

Pročitajte i  Tuga: Preminuo Desimir Stanojević - Evo kako će ga Srbija pamtiti

Veliki post je ujedno i najstroži post i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.

Pročitajte i  Zaštita broj 1 od virusa! Evo kako da sami napravite osveživač vazduha, koji dezinfikuje

Sredom i petkom posti se strogo na vodi.

Prva tri dana prve nedelje Velikog posta se poste posebno strogo. To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo “na vodi”, osim za Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino.

Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do tri sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok “na vodi”. Strogo se posti i Velika Subota kao jedina posna subota u toku godine.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime