Реалност српског језика: Свака десета реч коју изговоримо је ОВО

0
1532

Ако је за веровати статистикама, поштапалице чине 10% свих изговорених речи у Србији! Данас их, нажалост, користе готово сви, а узроци за ову појаву су различити. Узречице као што су: вала, бре, елем, овај и тако даље, углавном попуњавају паузу у којој смишљамо шта следеће рећи. Највише управо онда када покушавамо да оставимо утисак на слушаоца. Међутим, претерана употреба истих скренуће пажњу на себе и одвратити од главне теме разговора.

Прочитајте и: Српски одбрамбени пас: Потомак древног пса који се борио у Косовском боју и походима Александра Македонског

Психолози тврде да извесне стресне ситуације појачавају учесталост коришћења поштапалица. Једне од најчешћих су напети тренуци када покушавамо да заобиђемо истину или да у разговору добијемо на времену. Ово је најчешће приметно када је говорник узнемирен или под тремом. У жељи да течно говори и импресионира аудиторијум настаје замуцкивање, а такве тренутке нехотице попуњавамо речима које нам прве падну на памет.

Поштапалице често користимо услед треме, јер желимо некога да импресионирамо. Flickr Search Engine People Blog. Узречице
Поштапалице често користимо услед треме, јер желимо некога да импресионирамо

Поштапалице се сматрају последицама слабе речитости која обично вуче корене из детињства. Деца када у школи не знају одговор, или покушавају да га се сете, редовно убацују узречице које у ствари немају никакво значење. Неке од њих се везују за одређено поднебље, или жаргон одређене групе. Поједине, услед учестале употребе све више улазе у моду и млади их више форсирају. У последње време све чешће се може чути значи или брате које се користе ван контекста. Томе треба придодати и устаљени обичај да се употребљавају речи страног порекла, првенствено енглеског које се, поново, користе без реалне потребе. Убедљиво најзаступљенија узречица ове врсте је God (Боже) или њена продужена верзија OMG – Oh my God (Ох мој Боже).

Прочитајте и: Емина није била једина Шантићева љубав: Због мајчиног неодобравања, једну Анку испратио је са сузама гледајући њене сватове

С друге стране, има и ванвременских израза, који су се одомаћили у свакодневном говору и користе се константно деценијама. Међу таквима су: бре, па, мислим и сл. или они који замењују читаве реченице: како се зове, шта ти ја знам, хоћу да кажем и слично.

Поштапалице су последица слабе речитости и углавном вуку корене још из детињства
Поштапалице су последица слабе речитости и углавном вуку корене још из детињства

Један од главних проблема у оваквом скрнављењу језика јесте чињеница да лица која употребљавају узречице нису ни свесна колико често их користе. Најчешће су изговорене аутоматски, готово несвесно.

Прочитајте и: Скривени симболи “Косовке девојке”: Слика која сваким детаљем говори о победи српске части и правде

Да апсурд буде већи, колико се поштапалице убацују у свакодневни говор, толико се регуларне, смислене речи све више избацују, у жељи да се језик поједностави. Модеран начин комуникације слањем порука, још више је допринео сакаћењу језика, услед потребе да се скрати време куцања. Ово се посебно односи на дописивање на друштвеним мрежама где чак и интерпункција представља „вишак“.

Прочитајте и: Шта су нама Лужички Срби? Са њима делимо највише сличности. Називају нас Јужни Серби/Јужни Сербја, а нашу државу Сербиска

Ипак, ако је икаква утеха, узречице нису чисто српски феномен и јављају се у свим језицима света.

Извор: Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име