По Патином кувару: Рецепт за шумадијску гибаницу који ћете изнова понављати

0
2725

Гибнаница, национално српско јело, је неизоставно на нашој трпези и свака домаћица радо спрема. Овај рецепт је припремила још 1939.године Спасенија-Пата Марковић, њен велики кувар је достигао светску славу.Почетком двадесетог века, Србија добија прву учену домаћицу- Спасенију Пату Марковић. Завршивши најпризнатије Бечке школе за вођење домаћинства, када се вратила у Србију, осетила је потребу да наше жене едукује у свим појмовима вођења домаћинства.Признати историчари, Спасенију Марковић стављају у списак првих десет учених жена.

ШУМАДИЈСKА ГИБАНИЦА

Pročitajte i  Веровања на Ђурђевдан: Погледајте у НЕБО! Ако видите облаке - боље је да преспавате годину

Један килограм брашна за развијање просејатии замесити сланом водом. У тесто додати још и комад масла или масти. Тесто месити све док не почне да се одваја од руку или даске. Од ове количине брашна направити 24 мале јуфкице, сваку оклагијом мало растањити, премазати их топлом машћу,па онда по 2 и 2 ођедном развијати и на штедњаку испећи. Испечене коре, још топле, завијати у чистстолњак да се не би охладиле, јер се тада лакшеломе. Сад спремити надев: пола килограма сира, 1/2килограма кајмака, 10 жуманаца, све заједно добро умутити. Улупати чврст снег од 10 беланаца, по-мешати га са сиром и кајмаком, додати још маломлека и масти, да маса буде пеђа. Узети тепсију,намазати је топлом машћу, па слагати: печене коретреба претходно замочити у надев од кајмака, сираи млека, па их тако све редом ређати, док се свамаса и коре не утроше. Горња кора треба да буденепечена. Наслагану гибаницу избушити виљушком,попрскати је машћу и млеком, а затим ставити у пећницу (рерну) и добро испећи. Гибаницу требаметнути у пећницу на један сат пред ручак, јер одпечења зависи и цео укус гибанице.

Pročitajte i  Сируп који лечи плућа: Само ДВЕ намирнице су вам потребне да се ОТАРАСИТЕ КАШЉА

Србију волим

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име