Praznik Vozdviženja Časnog i Životvornog Krsta Gospodnjeg: Evo u kojim se manastirima danas nalaze delovi Časnog Krsta

0
932

Bilo je prošlo oko trista godina otkad je Gospod Isus Hristos raspet na krst. Sve to vreme njegovi sledbenici, hrišćani, progonjeni su. A onda im je car Konstantin Prvi Veliki dao slodu veroispovedanja, čak je i sam postao hrišćanin. Ubrzo potom, majka cara Konstantina, carica Jelena, otputovala je u Jerusalim.

Vozdviženje-2

Silno je želela da pronađe krst na koje je Gospod razapet.

Pročitajte i  9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Našla je jednog čoveka koji je znao gde je Časni krst zakopan. Ali, kada su na tom mestu počeli da kopaju, našli su-tri krsta. Onda su se setili da su pored Gospoda, jedan sa leve i drugi sa desne strane, na krstovima bila raspeta i dva razbojnika. Gledali su ta tri krsta i nikako nisu mogli da znaju koji od njih je Časni, onaj na koji je raspet Gospod.

Pročitajte i  Ruski specijalac kom Srbija duguje veliko poštovanje: "Rambo" je kao veteran branio Kosovo, a poginuo je jednim nesrećnim slučajem

84

A onda su nedaleko odatle ugledali povorku kako nosi pokojnika na groblje. Jerusalimski patrijarh Makarije se dosetio: Jedan po jedan krst položili su na mrtvaca i kada su na njega položili Časni krst on je oživeo.

Pronalaženje Časnog krsta u Pravoslavnoj crkvi slavi se kao praznik Vozviženja Časnog Krsta. Tog dana bere se i osvećuje bosiljak. Danas su delovi Časnog krsta na raznim mestima. U našoj blizini delovima Časnog krsta se možete pokloniti u:

Pročitajte i  Smokve punjene orasima: Zdrav slatkiš koji ćete obožavati!

krstovdan

manastiru Hilandaru i u Cetinjskom manastiru, gde je  deo  ugrađen u krst svetog Jovana Vladimira koji se čuva u Baru.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime