Praznik Vozdviženja Časnog i Životvornog Krsta Gospodnjeg: Evo u kojim se manastirima danas nalaze delovi Časnog Krsta

0
995

Bilo je prošlo oko trista godina otkad je Gospod Isus Hristos raspet na krst. Sve to vreme njegovi sledbenici, hrišćani, progonjeni su. A onda im je car Konstantin Prvi Veliki dao slodu veroispovedanja, čak je i sam postao hrišćanin. Ubrzo potom, majka cara Konstantina, carica Jelena, otputovala je u Jerusalim.

Vozdviženje-2

Silno je želela da pronađe krst na koje je Gospod razapet.

Pročitajte i  Teranje Božića: Običaj čestitanja Hristovog rođenja, drugog dana praznika

Našla je jednog čoveka koji je znao gde je Časni krst zakopan. Ali, kada su na tom mestu počeli da kopaju, našli su-tri krsta. Onda su se setili da su pored Gospoda, jedan sa leve i drugi sa desne strane, na krstovima bila raspeta i dva razbojnika. Gledali su ta tri krsta i nikako nisu mogli da znaju koji od njih je Časni, onaj na koji je raspet Gospod.

Pročitajte i  BOG SE JAVI, VAISTINU SE JAVI: Danas praznujemo Bogojavljenje Gospodnje

84

A onda su nedaleko odatle ugledali povorku kako nosi pokojnika na groblje. Jerusalimski patrijarh Makarije se dosetio: Jedan po jedan krst položili su na mrtvaca i kada su na njega položili Časni krst on je oživeo.

Pronalaženje Časnog krsta u Pravoslavnoj crkvi slavi se kao praznik Vozviženja Časnog Krsta. Tog dana bere se i osvećuje bosiljak. Danas su delovi Časnog krsta na raznim mestima. U našoj blizini delovima Časnog krsta se možete pokloniti u:

Pročitajte i  Zašto obeležavamo Obrezanje Gospoda Isusa Hrista (Mali Božić), ako se taj čin ne primenjuje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

krstovdan

manastiru Hilandaru i u Cetinjskom manastiru, gde je  deo  ugrađen u krst svetog Jovana Vladimira koji se čuva u Baru.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime