Празник Воздвижења Часног и Животворног Крста Господњег: Ево у којим се манастирима данас налазе делови Часног Крста

0
1298

Било је прошло око триста година откад је Господ Исус Христос распет на крст. Све то време његови следбеници, хришћани, прогоњени су. А онда им је цар Константин Први Велики дао слоду вероисповедања, чак је и сам постао хришћанин. Убрзо потом, мајка цара Константина, царица Јелена, отпутовала је у Јерусалим.

Воздвижење-2

Силно је желела да пронађе крст на које је Господ разапет.

Pročitajte i  Да ли су бака и баба исто? Одушевиће вас овај сјајан текст о нашим бакама

Нашла је једног човека који је знао где је Часни крст закопан. Али, када су на том месту почели да копају, нашли су-три крста. Онда су се сетили да су поред Господа, један са леве и други са десне стране, на крстовима била распета и два разбојника. Гледали су та три крста и никако нису могли да знају који од њих је Часни, онај на који је распет Господ.

Pročitajte i  Прелепи дивљи коњи Суве планине: Све их је мање јер их ловокрадице хватају и праве од њих месне прерађевине

84

А онда су недалеко одатле угледали поворку како носи покојника на гробље. Јерусалимски патријарх Макарије се досетио: Један по један крст положили су на мртваца и када су на њега положили Часни крст он је оживео.

Проналажење Часног крста у Православној цркви слави се као празник Возвижења Часног Крста. Тог дана бере се и освећује босиљак. Данас су делови Часног крста на разним местима. У нашој близини деловима Часног крста се можете поклонити у:

Pročitajte i  Убија сваку инфекцију у телу: Домаћи лек БОМБА за имунитет - спречава закрчење артерија и регулише масноће

krstovdan

манастиру Хиландару и у Цетињском манастиру, где је  део  уграђен у крст светог Јована Владимира који се чува у Бару.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име