Ко се још сећа биоскопа Партизан?! Требало је да служи за културно уздизање, а постао МРАЧНА СТРАНА БЕОГРАДА

0
1587
Фото: Јутјуб/принтскрин

Скривен међу великим зградама и не тако случајно око главне Железничке станице биоскоп “Партизан” интригирао је сву младеж тадашњег Београда.

У време када су се појавили биоскопи “Звезда”, “Јадран”, “Козара”, “Одеон” појавио се и “Партизан” додуше са мало необичнијим задржајем, који би многе и данас натерао да поцрвене.

Многима је већ јасно да сама позиција биоскопа повезана и са садржајем који се тамо пројектовао, а који би данас неминовно носио ознаку “18+” илити само за пунолетне.

Како су “филмови за одрасле” некада били доступни само на видео касетама, а многима који су живели са породицама и није било тако једноставно и лако доступно да баце поглед на еротски садржај, те су “срећно решење” нашли управо у “Партизану”.

Pročitajte i  Рођеног брата Гаврила Принципа убиле су усташе, други је постао херој: Ево шта се десило да породицом Принцип наког Видовданског атентата

Сам биоскоп био је смештен поред тзв. “штајге”, то јест озлоглашеног парка код Економског факултета, који и данас носи назив “пицин парк”. Касније су око њега ницали и секс шопови, а са појавом интернета “Партизан” је и сам постајао сувишан, те је почетком 2000-их на ово место стављен катанац.

Према многим сведочењима у овом биоскопу нису се приказивали само еротски филмови. Кад није било секса, било је туче, крви и насиља. И то буквално.

Pročitajte i  Директор ЈКП „Београдске пијаце“ посетио пијацу „Борча“ и разговарао са закупцима

Додуше и секса је било – буквално и то не само на платну. У последњим редовима мрачне сале често су се одигравали догађаји, који би на било ком другом јавном месту били не само шокантни, већ и стого кажњавани.

Тамну страну “Партизана” чинили су и карате филмови. Иако не толико због свог садржаја, колико због бруталних туча које би групица Рома започињала у току пројекције. Шибање би се наставило и након филма, те су се многи одатле кућама враћали са поломљеним носевима и избијеним зубима.

Pročitajte i  Нећете приметити да нема меса: Посни гулаш без запршке спреман за пола сата

Леп амбијент, пријатна башта и велики хол “Партизана” требало је да представља духовну храну житеља престонице, међутим, игром судбине или стицајем околности, претворило се у физичко задовољство и тамну легенду Београда.

И док и даље постоје они који се са носталгијом и жаљењем хватају за закључану кваку “Партизана” овај крај у престоици добио је један потпуно другачији и светлији облик какав је, и поред мрачне историје, одувек заслуживао.

ОПАНАК (С.В.)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име