Први пут после 70 година: Народни музеј спрема празнично ИЗНЕНАЂЕЊЕ за посетиоце! Ево о чему је реч

0
474

Народни музеј претпразничну и празничну београдску атмосферу употпуниће са два посебна експоната – Мирослављевим јеванђељем, које ће пред публиком бити од 19. па до 29. децембра, и сликом Уроша Предића (1857–1953) „Деца под дудом”, која ће бити доступна од петка па до 12. јануара.

Најстарија поменута сачувана ћирилична рукописна књига према строгима правилима Народне библиотеке, задужене за заштиту старе и ретке књиге, може да се излаже веома ретко и у ограниченом временском трајању од само десет дана годишње – овога пута биће приказана у новој заштитној климатизованој комори, коју је за Народни музеј самостално финансирала госпођа Радмила Милентијевић, пријатељ овог музеја. Јеванђеље је актом Народне скупштине 1979. проглашено за културно добро од изузетног значаја, у јуну 2005. уписано је у листу Памћење света (Меморy оф тхе Wорлд), а очекује се да ускоро у Србију из Санкт Петербурга стигне и једини лист који спису недостаје – њега је руски владика Порфирије Успенски однео 1845–1846. године из Хиландара.

Pročitajte i  Научник светског гласа, кога смо заборавили: За Американце је НАЈВЕЋИ, Швеђани би му дали Нобела, а у свом родном граду нема ни улицу

На првом музејском спрату моћи да се види Предићево знано, али ретко виђено дело и то први пут после седамдесет година. Слика је у приватном власништву и до сада је била излагана само три пута: премијерно на првој самосталној Предићевој изложби у Грађанској касини 1888. у Београду, потом на великој Светској изложби у Паризу 1889, у склопу павиљона Kраљевине Србије, и на заједничкој изложби Уроша Предића и Паје Јовановића у Народном музеју 1949. године. Ваља подсетити да наш велики уметник спада међу малобројне српске сликаре који су са посебном пажњом, љубављу и поштовањем сликали децу, а управо је радом „Надурена девојчица” из 1879. (чува се у Галерији Матице српске у Новом Саду) добио престижну Гундлову награду Бечке академије за најбољи студентски рад у техници уља на платну.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име