Prvi put posle 70 godina: Narodni muzej sprema praznično IZNENAĐENjE za posetioce! Evo o čemu je reč

0
639

Narodni muzej pretprazničnu i prazničnu beogradsku atmosferu upotpuniće sa dva posebna eksponata – Miroslavljevim jevanđeljem, koje će pred publikom biti od 19. pa do 29. decembra, i slikom Uroša Predića (1857–1953) „Deca pod dudom”, koja će biti dostupna od petka pa do 12. januara.

Najstarija pomenuta sačuvana ćirilična rukopisna knjiga prema strogima pravilima Narodne biblioteke, zadužene za zaštitu stare i retke knjige, može da se izlaže veoma retko i u ograničenom vremenskom trajanju od samo deset dana godišnje – ovoga puta biće prikazana u novoj zaštitnoj klimatizovanoj komori, koju je za Narodni muzej samostalno finansirala gospođa Radmila Milentijević, prijatelj ovog muzeja. Jevanđelje je aktom Narodne skupštine 1979. proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, u junu 2005. upisano je u listu Pamćenje sveta (Memory of the World), a očekuje se da uskoro u Srbiju iz Sankt Peterburga stigne i jedini list koji spisu nedostaje – njega je ruski vladika Porfirije Uspenski odneo 1845–1846. godine iz Hilandara.

Pročitajte i  Dugačak spisak lošeg ponašanja: Grehovna stanja u porodičnim odnosima i na poslu

Na prvom muzejskom spratu moći da se vidi Predićevo znano, ali retko viđeno delo i to prvi put posle sedamdeset godina. Slika je u privatnom vlasništvu i do sada je bila izlagana samo tri puta: premijerno na prvoj samostalnoj Predićevoj izložbi u Građanskoj kasini 1888. u Beogradu, potom na velikoj Svetskoj izložbi u Parizu 1889, u sklopu paviljona Kraljevine Srbije, i na zajedničkoj izložbi Uroša Predića i Paje Jovanovića u Narodnom muzeju 1949. godine. Valja podsetiti da naš veliki umetnik spada među malobrojne srpske slikare koji su sa posebnom pažnjom, ljubavlju i poštovanjem slikali decu, a upravo je radom „Nadurena devojčica” iz 1879. (čuva se u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu) dobio prestižnu Gundlovu nagradu Bečke akademije za najbolji studentski rad u tehnici ulja na platnu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime