У време рата између Византије и Самуиловог царства на простору Дукље владао је Јован Владимир (1000-1016)

Иако је у почетку био у савезништву са Византијом, након што је његова триторија освојена од стране цара Самуила (1010), а он утамничен, био је приморан да мења савезника и постане Самуилов вазал, оженивши се његовом ћерком.

Према народном, романтизованом предању, Самуилова ћерка Косара заљубила се у младог и лепог утамниченог владара Дукље, па је измолила оца да се уда за њега. Цар је дао Косару за жену Владимиру, а затим свог новопеченог зета вратио на дукљански престо да влада као његов вазал.

Pročitajte i  HILANDARSKA MUDROST: 19 saveta oca Milentija kako da postanemo bolji ljudi

У ставрности, ово је био брак из интереса. Решивши на овај начин питање Дукље, цар се могао боље концентрисати на Македонију и Тесалију, где је било главно жариште сукоба са Византијом.

Како било, након ослобођења Владимир се вратио на престо, а са собом је довео и краљицу. Он и Косара су живели у складом браку, али нису имали деце.

Pročitajte i  Ускоро НОВЕ мере ЗАБРАНЕ и КАЖЊАВАЊА: Др Кон се ОГЛАСИО! Ево шта је рекао о поновном увођењу ванредног стања

У народу Владимир је остао упамћен као врло побожан и мирољубив владар, који није учествовао у ратним походима свога таста.

Након византијског освајања територије цара Самуила 1014. године и његове смрти, на престо царства долази Јован Владислав, синовац цара Самуила.

Кнез Дукље, Владимир, на превару је убијен 22. маја 1016. године. Одрубљена му је глава испред једне цркве у Преспи, где је и сахрањен.

Pročitajte i  Непревазиђене мудрости монаха са Свете горе: Моћне лекције које ће вам показати ПРАВИ пут!

Недуго потом признат је за свеца и мученика и тако је постао први српски светац.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име