U vreme rata između Vizantije i Samuilovog carstva na prostoru Duklje vladao je Jovan Vladimir (1000-1016)

Iako je u početku bio u savezništvu sa Vizantijom, nakon što je njegova tritorija osvojena od strane cara Samuila (1010), a on utamničen, bio je primoran da menja saveznika i postane Samuilov vazal, oženivši se njegovom ćerkom.

Prema narodnom, romantizovanom predanju, Samuilova ćerka Kosara zaljubila se u mladog i lepog utamničenog vladara Duklje, pa je izmolila oca da se uda za njega. Car je dao Kosaru za ženu Vladimiru, a zatim svog novopečenog zeta vratio na dukljanski presto da vlada kao njegov vazal.

Pročitajte i  Molitva Presvetoj Trojici, u čast Silasku Svetog Duha na apostole

U stavrnosti, ovo je bio brak iz interesa. Rešivši na ovaj način pitanje Duklje, car se mogao bolje koncentrisati na Makedoniju i Tesaliju, gde je bilo glavno žarište sukoba sa Vizantijom.

Kako bilo, nakon oslobođenja Vladimir se vratio na presto, a sa sobom je doveo i kraljicu. On i Kosara su živeli u skladom braku, ali nisu imali dece.

Pročitajte i  Zlatni prsten Stefana Prvovenčanog: Jedan od samo 3 prstena srpskih srednjovekovnih vladara koji se danas čuva u Srbiji

U narodu Vladimir je ostao upamćen kao vrlo pobožan i miroljubiv vladar, koji nije učestvovao u ratnim pohodima svoga tasta.

Nakon vizantijskog osvajanja teritorije cara Samuila 1014. godine i njegove smrti, na presto carstva dolazi Jovan Vladislav, sinovac cara Samuila.

Knez Duklje, Vladimir, na prevaru je ubijen 22. maja 1016. godine. Odrubljena mu je glava ispred jedne crkve u Prespi, gde je i sahranjen.

Pročitajte i  Zadužio nas je za sva vremena: Beogradu je poklonio hotel Moskvu, Kasinu i hotel Balkan, a danas NIKO ne zna ko je on!

Nedugo potom priznat je za sveca i mučenika i tako je postao prvi srpski svetac.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime