Preporuke vladike Dimitrija za vernike: Ne dolazite u crkvu ako ste bolesni, ne celivajte ikone

0
843

Vladika zahumsko – hercegovački Dimitrije pozvao je vernike te eparhije da zbog širenja korona virusa ne dolaze na bogosluženja ukoliko su hronični bolesnici ili imaju simptome prehlade i gripa, kao i da u tom slučaju ako žele da prime sveto pričešće mogu da se jave svešteniku koji će ih pričestiti u njihovom domu.

Vladika je preporučio sveštenicima koji imaju bilo kakve simptome poput povišene temperature, kašlja, bola u grlu, malaksalosti, kijavice, otežanog disanja i slično da ne učestvuju u bogosluženju, objavljeno je na sajtu Eparhije zahumsko – hercegovačke.

Pročitajte i  Razara organizam: Ovaj začin SVI KORISTIMO, a uništava nam zdravlje

Takođe, sveštenicima savetuje da blagosiljaju vernike verbalno i osenjujući ih krsnim znakom bez ikakvog fizičkog kontakta.

Vernicima se preporučuje da ne celivaju ruku sveštenika, kao i da fizicki kontakt sa drugim vernicima svedu na minimum.
Preporučuje vernicima da poštovanje svetim ikonama ne ukazuju celivanjem nego samo naklonom, to jest malom metanijom.

Pročitajte i  Ovo se zove SRPSKA DOMIŠLjATOST! Legenda koja svedoči zašto Srbin nikad neće propasti!

Po završetku Svete Liturgije vernici treba da uzimaju naforu iz ruke sveštenika ne ljubeći sveštenikovu ruku.

Vladika apeluje na vernike i da se pridržavaju uputstava Svetske zdravstvene organizacije, nadležnih medicinskih ustanova i svojih porodičnih lekara.
Poručio je da bi kao odgovorni ljudi trebalo sa pažnjom i ljubavlju prema svojim bližnjima da posvedocimo svoju veru u Hrista, naročito onima koji su najranjiviji od zdravstvenih tegoba koje ovaj virus izaziva, ali i onima koji su najviše izloženi opasnosti od zaraze virusom.

Pročitajte i  Da cela kuća zamiriše! Kolač sa jabukama i orasima obožavaće cela porodica

“Ono što treba da nas motiviše na oprez nije samo briga za sopstveni život koji nam je Bog podario, nego i odgovornost za dobrobit naših bližnjih”, naveo je episkop zahumsko-hercegovački.

Izvor: Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime