Прокупачко село пуно снајки са свих страна света: Овде су се удале жене из Белорусије, Русије, Чешке, Хрватске, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и Италије а однедавно и једна Kинескиња!

0
1158

Село Бресанчић у околини Прокупља има око 200 становника. Оно што га чини посебно интересантним јесте да предњачи по броју зетова и снајки из свих крајева света.

Већ годинама уназад момци из Бресничића, на привременом раду у иностранству се жене странкињама и доводе их у своје родно село, кажу мештани и истичу да ту живе жене из Белорусије, Русије, Чешке, Хрватске, Албаније, Црне Горе, Северне Македоније и Италије а однедавно и једна Kинескиња.

“Снајке из иностранства смо прихватили као да су наше а и оне су се за веома брзо прилагодиле и прихватиле топличке обичаје”, рекли су мештани Бреснићића живописног села на обронцима планине Јастребац.

Pročitajte i  ОВО ЈЕ НАЈТРАЖЕНИЈИ СЛАТКИШ МЕЂУ ДОМАЋИЦАМА: Рецепт за вермут торту, идеална за рођендане и сва славља

Заменица председника Савета месне заједнице Бресничић Снежана Kарић рекла је да деца из тих мешовитих бракова знају одлично српски језик па се играју, друже и иду у школу са сеоском децом, а и “европске снајке” за домаћим не заостају у пољопривредним радовима.

“Дошла сам у Бресничић пре 25 година и родила троје деце, каже Галина Радојичић из Белорусије и додаје да се брзо навикла на обичаје мештана јер су вера и култура српског и белоруског народа сличне.

Pročitajte i  Да ли жене морају да носе мараме и дуге сукње у цркви? Владика Григорије решио и ову дилему верника ЕВО ШТА ПРЕМА ЊЕМУ ИСПРАВНО

Викторија Ракић из Скадра у Албанији је у Бресничић дошла пре осам година. Ту је родила две кћерке које иду у сеоску основну школу и каже да је у Србији срећна.

“Добри су људи овде и поштују ме”, каже Викторија и подвлачи да са супругом и децом иде повремено у посету родитељима у Албанију, а они њој долазе.

Стојанка Видић из Северне Македоније и Мирјана Дамјановић из Огулина у Хрватској више од три деценије су становнице тог села.

Pročitajte i  Бранка Веселиновић напунила 104 године: Најдуговечнија српска глумица открила своју тајну дугог живота

“Тридесет година је цео један живот који смо овде проживеле са овим људима”, кажу оне и истичу да иако су другачије никад нису осетиле да их избегавају, већ су их, како кажу, мештани прихватили као најрођеније.

Поред мноштва “европских снајки” у овом селу, које се налази на 10 километру од магистралнмог пута Прокупље – Kуршумлија, је и један зет, Португалац Алвес Франциско, који са супругом Светланом из Бресничића и двоје њихове деце живи у Швајцарској.

Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име