Srpska bolest ili obično praznoverje: Da li potrebno bežati od promaje kao đavo od krsta?

0
684

U Srbiji je normalno čuti da ste se ušinuli od promaje ili da zbog nje patite od zdravstvenih problema širokog spektra. Našoj populaciji, doduše pretežno starijoj, podiže se kosa na glavi od promaje u kolima, autobusima i kućama. Izlaganje malo jačem strujanju vazduha strogo se izbegava čak i u najtoplijim mesecima u godini. Kada se tome pridoda paljenje klima-uređaja i ventilatora, za pojedine je na pomolu katastrofa!

Pročitajte i: Ajde Jano, kolo da igramo: Naša pesma koju su izvodili i mnogi svetski muzičari

Karakteristično je da se posebno Balkanci, a ponajviše Srbi plaše ove pošasti. Većina stranaca, pogotovo sa područja van Evrope ne shvataju zbog čega se na ovim prostorima toliki značaj pridaje ovoj pojavi i čak se šale da je u pitanju čisto balkanski fenomen. Pojedini ga čak doživljavaju kao praznoverje koje vodi nerealnim fobijama kao u slučaju vampira i babaroga!

Pročitajte i: Srpske reči koje su preuzeli Turci: Srpski jezik pun je turcizama, a ove reči oni su preuzeli od nas

Balkanci, a najviše Srbi imaju ukorenjen strah od svakog jačeg protoka vazduha jer ga smatraju izazivačem raznovrsnih bolesti. Flickr Peter Dutton. Promaja
Balkanci, a najviše Srbi imaju ukorenjen strah od svakog jačeg protoka vazduha jer ga smatraju izazivačem raznovrsnih bolesti

Specijalno u našoj zemlji promaja ima natprirodne moći! Ona izaziva sijaset zdravstvenih problema od prehlade, preko upale grla i pluća, glavobolje, zubobolje do kočenja u kičmi i vratu.

Koliko zaista treba brinuti o posledicama promaje i da li je realno da je se klonimo kao „đavo od krsta“?

Promaja se u Srbiji izbegava u kućama, automobilima, autobisma, uostalom gde god je moguće. Flickr Artem Bali
Promaja se u Srbiji izbegava u kućama, automobilima, autobisma, uostalom gde god je moguće

Ukoliko pokušate da pronađete neku od medicinskih studija o ovom problemu, verovatno nećete imati mnogo uspeha. Tačno je da se promajom „bave“ kiropraktičari i fizijatri, ali ovde je u pitanju tretiranje posledica nepoznatog uzroka. Da li je zaista promaja kriva za bolesti kičme, vrata i ušinuća različitih vrsta, teško je utvrditi. Najčešće su u pitanju situacije kada pacijenti sami sebi utvrđuju uzroke, a ukoliko su zaista bili izloženi jačem protoku vazduha, krivac je zasigurno pronađen!

Pročitajte i: Kako Srbi koriste kukurek: Izuzetna biljka koja je i otrov i lek

Brojni svetski stručnjaci tvrde da ovakva uzročno-posledična veza uopšte ne postoji. Prema njima, prehlade izazivaju virusi, a glavobolja, upala pluća i zubobolja imaju sasvim drugačije uzroke. S druge strane, izvesno je da vam nijedan lekar neće savetovati da znojavi ili mokre kose stojite ispred ventilatora.

Od promaje preti opasnost i leti, najviše usled paljenja ventilatora i klima-uređaja. Flickr Dan4th Nicholas. Promaja
Od promaje preti opasnost i leti, najviše usled paljenja ventilatora i klima-uređaja

Pročitajte i: DEČAK ILI DEVOJČICA: Narodno verovanje o znakovima koji otkrivaju da li će beba biti muško ili žensko

Ipak, u jednom se Srbi s razlogom plaše. Promaja može da izazove ozbiljno oboljenje poznato kao neuralgija trokrakog živca lica koja zahteva dugotrajno lečenje. Izaziva jedne od najjačih bolova koje čovek može da iskusi, a od drugih simptoma prisutno je i suzenje oka na zahvaćenoj strani. Od ovog oboljenja najčešće pate stariji od 40 godina, dok se kod mlađe populacije uglavnom ne javlja kao posledica promaje nego drugih oboljenja.

Pročitajte i: PRAVA PROJA: Staro “seljačko jelo” koje se pravi od kukuruznog brašna, soli i vode

Prema tome, činjenica je da ova omražena pojava nije sasvim bez krivice, ali ukoliko baš ne preterujete sa izlaganjem njenom dejstvu, najverovatnije vam se neće ništa desiti, pa čak ni u zemlji Srbiji!

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime