Pčelarstvo za početnike: Kako pripremiti i očuvati pčele do toplijih prolećnih dana?

0
5196

Pčelarstvo za početnike – kako od hobija zaraditi pristojnu sumu novca

Pčelarstvo za početnike nije nimalo lak niti jednostavan posao.Premda je u pčelarstvu prva godina najteža i najneisplativija, pokušaćemo da onima koji tek ulaze u posao pomognemo nekim korisnim savetima. Iskusnim pčelarima možda će koristiti nešto od navedenog, a svakako je poželjno da u komentar ostave svoja iskustva kolegama početnicima.pčelarstvo za početnikeNa samom kraju zime, dok još nema ispaše, postavlja se pitanje kako održati pčele…
Kada pčelar proceni da se u košnici nalaze nedovoljne količine meda, kojim se pčela hrani, tada je sasvim logično rešenje da se pčelama pomogne dodavanjem meda i to možemo učiniti dodavanjem rama sa punim zatvorenim medom u unutrašnjost zbega, kojih sada nemamo zbog bespašnog perioda.

pčelarstvo za početnike

Najbolja prihrana je kristalisan med u ženskoj čarapi ako ga ima. Alternativno rešenje je medno šećerna pogača, koju treba maksimalno izbegavati, ali je ipak bolje dodati istu nego dozvoliti da zajednica ugine. Umesiti kristalisan med sa mlevenim šećerom i to dati pčelama.
Medne pogače možemo praviti sami, a mogu se i kupovati od proverenih proizvođača. Pogače treba da budu meke, jer će od tvrdih pčele imati više štete nego koristi.

Pročitajte i  Krvavo odelo kneza Mihaila Obrenovića čuva tajnu: I danas potpuno očuvano, svedoči o pravoj pozadini ubistva!

pčelarstvo za početnike

Kod pravljenja pogača koristiti samo svoj med i polen, ili koji je ispitan; med prenosi bolest, ne uzimati med od bolesnih zajednica. Najbolja pogača je ona koja u sebi ima najviše meda. Ne zaboravite ako dajete čist šećer to je samo energetska hrana, da bi pčele preradile šećernu pogaču od 1 kg one će potrošiti između 250 i 300 gr hrane od istih jer troše energiju i sebe će trošiti, tako da će sebi skraćivati život i čak ima šansi za energetski stres.Pogače ne davati pre februara, ako nije zapelo. Najbolja pogača je ram sa medom u zimskom periodu.Da li se tačno može odrediti kada će se obaviti glavni prolećni pregled?
Vreme krajem marta ili početkom aprila obično je rezervisano za prolećni pregled, uz uslov da se radi po tihom sunčanom danu kada je spoljna temperatura iznad 16 °C. Cilj ovog pregleda je da se oceni snaga i zdravstveno stanje pčelinjih zajednica,prisustvo i kvalitet matica, veličina, količina i položaj legla, rezerva hrane i položaj pčelinjeg gnezda. Zapamtite, prvo se pregledaju slabe pčelinje zajednice kojima treba hitno pružiti pomoć, ili ih ukloniti iz košnice.Prvo treba da znamo da treba da podelimo pčelinje zajednice na jake, srednje i slabe. Jaka društva su ta koja u tom periodu pokriva pčela 8 satnih ramova. Srednja su ona koja pokrivaju 6 satnih ramova. Matica je, pak, dobra ako je leglo kompaktno sa jajašcima u svakoj radiličkoj ćeliji i bez trutovskog legla. Ako je matica stara sa sjajnim telom bez dlačica, sa izlizanim krilima i ozleđenim nogama, ako postoji mogućnost, treba je zameniti drugom mladom i boljom maticom iz rezerve.

Pročitajte i  POJEDITE SVE MRVICE SA STOLA: Životna lekcija patrijarha Pavla koja će vam promeniti pogled na svet

Koji je najveći problem pčelara?
Kao jedan od najvećih izdvaja se trovanje pčela. Pčelarima je najveći problem što drugi poljoprivrednici nenamerno truju pčele. Svi gledaju samo svoju, užu specijalizaciju i svoju proizvodnju, te pribegavaju najefikasnijim, često i nezakonskim preparatima koji su jeftiniji. Prskajući svoje poljoprivredne kulture dolazi do pomora odnosno uginuća pčela.

Pročitajte i  Novi recept za pileći paprikaš: Jedna stvar menja ukus potpuno! Domaćice se kunu da je bolje od tradicionalnog

pčelarstvo za početnike

Koliko treba uložiti u jednu košnicu?
U jednu košnicu uloži se oko 150 evra. Pčelinja društva u našim uslovima od oktobra do januara nikad ne potroše više od 7-8 kg meda. Ali nikad ne smete da ih ostavite na toj rezervi jer smanjuju svoju aktivnost. Optimalno bi bilo ostaviti 15, a u lošoj godini i 20 kilograma. Vrlo je važno da to bude kvalitetan prirodni med. Samo deo toga može se zameniti šećerom.

pčelarstvo za početnike

Tamo gde nema mnogo stoke, pčelari bi trebalo da obezbede pašu za pčele setvom pojedinih biljnih vrsta, kao što su bela i crvena detelina, žuti zvezdan i perko, a od posebnih pčelinjih vrsta i faceliju, esparzetu i kokotac.

PROČITAJTE JOŠ: SVE ŠTO NISTE ZNALI O MEDU: 15 činjenica zbog kojih neće proći nijedan dan a da niste uzeli bar kašičicu meda!

KAKO PREPOZNATI PRAVI MED: 10 trikova pomoću kojih vas prodavci meda nikad neće prevariti!

Preuzeto sa: agropress.org.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime