Пчеларство за почетнике: Како припремити и очувати пчеле до топлијих пролећних дана?

0
5652

Пчеларство за почетнике – како од хобија зарадити пристојну суму новца

Пчеларство за почетнике није нимало лак нити једноставан посао.Премда је у пчеларству прва година најтежа и најнеисплативија, покушаћемо да онима који тек улазе у посао помогнемо неким корисним саветима. Искусним пчеларима можда ће користити нешто од наведеног, а свакако је пожељно да у коментар оставе своја искуства колегама почетницима.пчеларство за почетникеНа самом крају зиме, док још нема испаше, поставља се питање како одржати пчеле…
Када пчелар процени да се у кошници налазе недовољне количине меда, којим се пчела храни, тада је сасвим логично решење да се пчелама помогне додавањем меда и то можемо учинити додавањем рама са пуним затвореним медом у унутрашњост збега, којих сада немамо због беспашног периода.

пчеларство за почетнике

Најбоља прихрана је кристалисан мед у женској чарапи ако га има. Алтернативно решење је медно шећерна погача, коју треба максимално избегавати, али је ипак боље додати исту него дозволити да заједница угине. Умесити кристалисан мед са млевеним шећером и то дати пчелама.
Медне погаче можемо правити сами, а могу се и куповати од проверених произвођача. Погаче треба да буду меке, јер ће од тврдих пчеле имати више штете него користи.

Pročitajte i  Свратите у БУЛЕВАР ВИНА: Највећи избор за све љубитеље "пића богова"! Могућност доставе на кућну адресу!

пчеларство за почетнике

Код прављења погача користити само свој мед и полен, или који је испитан; мед преноси болест, не узимати мед од болесних заједница. Најбоља погача је она која у себи има највише меда. Не заборавите ако дајете чист шећер то је само енергетска храна, да би пчеле прерадиле шећерну погачу од 1 кг оне ће потрошити између 250 и 300 гр хране од истих јер троше енергију и себе ће трошити, тако да ће себи скраћивати живот и чак има шанси за енергетски стрес.Погаче не давати пре фебруара, ако није запело. Најбоља погача је рам са медом у зимском периоду.Да ли се тачно може одредити када ће се обавити главни пролећни преглед?
Време крајем марта или почетком априла обично је резервисано за пролећни преглед, уз услов да се ради по тихом сунчаном дану када је спољна температура изнад 16 °Ц. Циљ овог прегледа је да се оцени снага и здравствено стање пчелињих заједница,присуство и квалитет матица, величина, количина и положај легла, резерва хране и положај пчелињег гнезда. Запамтите, прво се прегледају слабе пчелиње заједнице којима треба хитно пружити помоћ, или их уклонити из кошнице.Прво треба да знамо да треба да поделимо пчелиње заједнице на јаке, средње и слабе. Јака друштва су та која у том периоду покрива пчела 8 сатних рамова. Средња су она која покривају 6 сатних рамова. Матица је, пак, добра ако је легло компактно са јајашцима у свакој радиличкој ћелији и без трутовског легла. Ако је матица стара са сјајним телом без длачица, са излизаним крилима и озлеђеним ногама, ако постоји могућност, треба је заменити другом младом и бољом матицом из резерве.

Pročitajte i  BigPizza од сада доступна на Mister D апликацији

Који је највећи проблем пчелара?
Као један од највећих издваја се тровање пчела. Пчеларима је највећи проблем што други пољопривредници ненамерно трују пчеле. Сви гледају само своју, ужу специјализацију и своју производњу, те прибегавају најефикаснијим, често и незаконским препаратима који су јефтинији. Прскајући своје пољопривредне културе долази до помора односно угинућа пчела.

Pročitajte i  Play Pasta од сада на Mister D

пчеларство за почетнике

Колико треба уложити у једну кошницу?
У једну кошницу уложи се око 150 евра. Пчелиња друштва у нашим условима од октобра до јануара никад не потроше више од 7-8 кг меда. Али никад не смете да их оставите на тој резерви јер смањују своју активност. Оптимално би било оставити 15, а у лошој години и 20 килограма. Врло је важно да то буде квалитетан природни мед. Само део тога може се заменити шећером.

пчеларство за почетнике

Тамо где нема много стоке, пчелари би требало да обезбеде пашу за пчеле сетвом појединих биљних врста, као што су бела и црвена детелина, жути звездан и перко, а од посебних пчелињих врста и фацелију, еспарзету и кокотац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СВЕ ШТО НИСТЕ ЗНАЛИ О МЕДУ: 15 чињеница због којих неће проћи ниједан дан а да нисте узели бар кашичицу меда!

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ПРАВИ МЕД: 10 трикова помоћу којих вас продавци меда никад неће преварити!

Преузето са: агропресс.орг.рс

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име