Разочарење, гнев и бол: Судбоносна свађа због које је принц Ђорђе морао да абдицира

0
1991

Једанаестог марта 1909, Ђорђе је написао писмо Ани и наложио свом послужитељу, Стевану Kолаковићу, да јој га однесе.

Писмо је, наводно, било на столу, али када је тог поподнева Ђорђе тражио од Kолаковића извештај, овај му је казао да писма није било у Ђорђевој соби.

Овако ће тај судбоносни догађај описати Ђорђе у мемоарима.

“Kао у сну чуо сам само да се неко усудио да уђе чак и у моју собу… Моји непријатељи, неко од персонала… или је можда и сам Kолаковић био у њиховој служби… Да, да, то је био Kолаковић, то је могао да учини само он, а ја сам неограничено веровао у њега.

Pročitajte i  Данас је Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Разочарање и гнев, бол због издаје, осећање несигурности у рођеној соби, под рођеним кровом – све то одједном наврло је у мој ум… Моји противници имали су, дакле, саучесника у особи којој сам се поверавао, која је била стално крај мене, у мојој служби… У магновењу, разумео сам одакле су црпли обавештења они који су ме нападали. Kолаковић је био тај, а ја сам тражио шпијуне далеко од своје средине… Kолаковић…

Pročitajte i  Владета Јеротић: Дете је управо онакво какав вам је брак!

– Губи ми се са очију, издајицо! – дрекнуо сам на Kолаковића и подигао руку да га ударим. Али, на несрећу, руке су ми биле спутане шињелом, који још нисам био свукао, па сам подигао ногу и снажно одгурнуо Kолаковића. Учинило ми се да је посрнуо, али је моја свест била неспособна да то региструје.

Pročitajte i  На челу са моштима Светог владике Николаја: Патријарх Порфирије позвао народ на Спасовданску литију

– Бежи! Бежи!

Пожурио је вратима, а мени се поново привидело да тешко иде и да посрће…”

Недељник

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име