Распада се српска светиња? Почиње борба, а питање је да ли јој има спаса!

0
1040

Српска православна црква обележила је осам векова од њене аутокефалности. Церемонија је почела у српској светињи, манастиру Жича, где је литургију одржао партијарх српски Иринеј.

Баш ту се заустављамо, код манастира Жича. Наиме ова српска светиња у великим је проблемима који прете да изгуби свој препознатљив сјај, тачније ону јарко црвену боју која је краси.

Наиме, фасада са овог здања се круни, отпада, а проблем није мали и по свему судећи, мораће темељно да буде решен.

Пројекат је урађен, средства су обезбеђена, изабран је извођач, око Цркве Христа Спаса постављене су скеле, али, како сазнајемо, стручни надзор је утврдио да су оштећења већа од претпостављених и да је потребна озбиљнија санација.

Pročitajte i  Кремаста торта која се не пече: Сочна посластица са бресквама готова за трен

– Има доста конзерваторских потешкоћа – рекла је, за “Новости”, архитекта Снежана Јејић из Републичког завода за заштиту споменика културе.

– Утврдили смо да је фасада у лошијем стању него што смо очекивали, да је потребна статичка санација Цркве Христа Спаса, која је оштећена и током земљотреса 2010. године. Приближава се прослава, рокови су кратки, али требало би сагледати приоритете. Најлакше је закрпити рупе, али тада прави проблеми остају. Црква Христа Спаса мора темељно да се обнови и не бих инсистирала на томе да се радови заврше ове године.

Pročitajte i  Што сте бољи други су према вама гори: Ево како да У ПЕТ КОРАКА промените то!

Раније су стизале најаве да ће црквена фасада манастира Жича бити скинута и замењена новом. Чак је урађен пројекат за нову фасаду и – на томе се стало.

Црвена фасада манастира Жича је симбол краљевства. Манастир је подигао Стефан Првовенчани са братом Светим Савом почетком 13. века. По свом значају, Жича се издваја од осталих српских цркава и манастира, јер је основана са намером да буде седиште архиепископије.

Pročitajte i  Духовито и истинито: Мирјана Бобић Мојсиловић описала ПРВЕ ЗНАКЕ СТАРЕЊА и свака ЖЕНА ће се ПРЕПОЗНАТИ

Kроз векове, доживела је многа разарања, тако да Жича данас мало личи на ону из времена када је подигнута. Градитељски подухвати из новијег доба утицали су на то да ће тешко бити заштићена од Унеска, као светска културна баштина. Жича у нашем народу има велики углед, јер је у њој крунисано седам српских краљева.

Еспресо

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име