Рај за непце: Мекане и мирисне крофне са кремом од ваниле и поморанџе

0
908

Састојци за тесто:

500 грама глатког брашна
2 грама соли
¼ кашичице мушкатног орашчића
60 грама шећера
кашичица шећера
2 жуманца
1 јаје
једна кесица сувог квасца
55 грама млаке воде (цца 40°Ц)
280 грама топлог пуномасног млека
100 грама маслаца
корица поморанџе/лимуна по жељи
1 л уља

Састојци за крему:

500 грама пуномасног млека
4 жуманца
1 јаје
200 грама шећера
45 грама глатког брашна
прстохват соли
2 кашичице правог екстракта ваниле
корица две поморанџе
30 грама маслаца
шећер у праху

Припрема теста:

У посуду просејте брашно, додајте со, шећер и мушкатни орашчић, те промешајте.
На средње јакој ватри угрејте млеко, те прелијте преко хладног маслаца, који сте претходно ставили у посуду да се отопи и сједини.
У једној чаши помешајте квасац и кашичицу шећера с млаком водом. Вода не сме бити преврућа. Оптимална температура је око 40 Целзијуса.
Оставите пар минута да квасац надође. Знаћете да је спреман кад се на врху појави нешто попут пене.
У посуду с брашном додајте умућена јаја, млаку мешавину млека и маслаца, те надошли квасац.
По жељи можете додати корицу поморанџе или лимуна.
На миксер ставите наставак за дизана теста, па оставите да ради 5-10 минута, док тесто не почне да се одваја од страница посуде. Можете користити и ручни миксер с припадајућим наставцима за тесто или варјачу.
Пребаците га у побрашњену или лагано намашћену посуду, прекријте чистом крпом или прозирном фолијом па оставите на топлом да се удвостручи, отприлике један сат.
Тада га на побрашњеној површини мало премесите и разваљајте на дебљину од 1.5 до 2 цм.
Kористећи округли изрезивач размере 5 цм направите крофне.
Пребаците их на тепсију обложену папиром за печење, покријте чистом крпом и оставите 20-30 минута да одморе и нарасту. Ако их оставите предуго, онда ће се превише дигнути и приликом печења постати шупље.
Kрофне пеците у врућем дубоком уљу (на температури између 170 и 180°Ц) пар минута на обе стране, док не добију лепу златну боју. Немојте пећи превише крафни ођедном јер ће то превише смањити температуру уља па ће бити масније и неће имати довољно простора да нарасту.
Kад су готове, стављајте их на тањир обложен папирнатим убрусима.
Пре пуњења кремом оставите их да се у потпуности охладе.

Pročitajte i  Сусрет Владете Јеротића и Црњанског - Двојица великана разговарали су о ЖЕНАМА, а писац је имао посебно УПОЗОРЕЊЕ за чувеног доктора

Припрема за крему:

У лонцу средње величине с дебелим дном угрејте млеко.
У једној посуди помешајте жуманца, јаја, шећер, брашно и со.
Вруће млеко постепено додајте у посуду са жуманцима, непрестано мешајући варјачом како се јаја не би претворила у кајгану. Довољно је додати половину или две трећине врућег млека.
Прелијте течност у лонац с преосталим млеком и непрестано мешајући загревајте на средње јакој ватри док се не згусне.
Kад је готово, додајте корицу поморанџе, екстракт ваниле и маслац.
Мешајте док се маслац не растопи, а потом крему протисните кроз цедило у чисту посуду како бисте уклонили грудвице настале током кувања.
Прекријте крему прозирном фолијом тако да дотиче површину креме како се на врху не би створила „кожица“.
Ставите у фрижидер да се охлади.
Kад сте спремни да пуните крофне, охлађену крему пребаците у посластичарску кесицу с наставком за пуњење.
У недостатку, уек можете крофне пресећи па их тако пунити или користити неки мањи округли наставак, али претходно с нечим направити рупу.

Pročitajte i  Како су Срби добијали имена: Неког је штитило од нечистих сила, а неки су ЧАК скривали своје право име

Савети:

Пре него што сипате млеко да грејете, залијте лонац водом. Тако вам млеко неће загорети.
Kрофне су најукусније ако их једете исти дан, а можете их чувати и у посуди с херметичким поклопцем како би задржале мекоћу и свежину.
Ако вам је уље превруће, крофне ће пребрзо потамнети, те ће бити тешке и сирове изнутра. У супротном, ако није довољно вруће, биће масне.

Pročitajte i  Ово српско село живи од метларства, а метле путују чак до Јужне Америке

(Стил)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име