Recept za krempitu iz 1946. koji je ušao u istoriju: Mnogi se slažu da bukvalno NEMA BOLjE!

0
1415
Foto: Kutkub/printskrin/Zlatne ruke

Ima krempita i krempita… Neki će tim povodom pomenuti svoju mamu ili baku, drugi poslastičarnicu u Prizrenskoj, treći će reći da su one iz “Kluba književnika” već ušle u istoriju, kao što je to slučaj i sa mnogim dogodovštinama, ličnostima, razgovorima i idejama koje su od 1946. godine obeležile ovaj čuveni restoran u Francuskoj 7. Evo recepta :

Sastojci:

14 žumanaca
200 grama šećera
2,2 litra mleka
40 grama želatina
Tri kesice vanilin-šećera
400 grama praha za šlag
500 grama zamrznutog lisnatog testa
Priprema:

Pročitajte i  Molitva Svetom Vasiliju Velikom: Pomolimo se ovom velikom svetitelju i poslušajmo slavski tropar posvećen jednom od najvećih utemeljivača vere Hristove

Lisnato testo odmrznuti i istanjiti u dve kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 centimetara), u koji će se stavljati pripremljen krem.
Gornja kora mora da se iseče i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već “žilava”.

Za krem pomešati 14 žumanaca, 200 grama šećera, litar mleka, tri kesice vanilin-šećera i 40 grama želatina i mutiti žicom, kuvajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smesa ne prekuva, inače će biti zrnasta.

Pročitajte i  Preukusno i puno zdravlja: Izlivenu pitu sa blitvom i sirom obožavaće i deca

Dok se skuvani krem hladi, umutiti prah za šlag sa 1,2 litra mleka. Pomešati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru. Odozgo nožem podeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isečenim “poklopcem” od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Pre služenja posuti šećerom u prahu.

Pročitajte i  Položajnik: Predivan opuštajući božićni film, komedija sa ljubavnim zapletom

Izvor: Stil.Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime