Recept za slatku česnicu: Tradicionalni vojvođanski božićni kolač sa orasima i medom

0
1857

Recept za slatku česnicu u mnogome se razlikuje od recepta za slanu česnicu.

Česnica koja se tradicionalno pravi u većini vojvođanskih kuća i predstavlja neizostavni deo božićne trpeze, pravi se u slatkoj verziji, kao suva pita sa orasima. U nju se stavlja novčić za koji se veruje da će doneti sreću onome ko ga pronađe. Jedino domaćin sme da ga otkupi i ostavi na čuvanje pored ikone. Ovaj novčić se čuva tokom cele godine.

česnica

Neka vaša česnica bude slatka i ukusna uz ovaj recept:

Pročitajte i  Vasilica na 4 načina: Napravite tradicionalni srpski kolač za Pravoslavnu novu godinu

Potrebno vam je:

1 pakovanje kora za domaćice koje nemaju vremena
da rastežu kore
500 grama mlevenih oraha
350 grama šećera
0,5 šoljice ulja
2 čaše kisele vode
400 grama meda
Po želji, možete staviti i malo suvog grožđa.

Priprema:

Zagrejte med u dubljoj šerpici dok ne postane tečan, a uz to u jednu šoljicu pomešate kiselu vodu i ulje.

Izmešajte mlevene orahe i šećer. Kore ređajte u dobro podmazan pleh, tako što ćete na svaku treću stavljati fil (otprilike po 4 pune kašike), a kore koje nisu filovane, poprskajte vodom i uljem, a svaku drugu i sa medom. Kada dođete do polovine sa slaganjem česnice, ubacite dobro opran novčić, pa nastavite slaganje.

Pročitajte i  Običaji na Svetog Jovana: Bratimi se i uzima kum, a OVA stvar je STROGO zabranjena!

Na kraju ostavite dve kore, pa ih dobro premažite uljem i česnicu isecite uzduž i popreko na željenu veličinu.

Stavite ih u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni i pecite do 20 minuta. Vodite računa da vam se česnica ne prepeče i izvadite je čim vidite da su kore dobile finu žućkastu boju.

Pročitajte i  Sećanje na Časne verige: Dan kada je sveti apostol Petar čudesno izbavljen iz Jerusalimske tamnice

Za vreme dok se česnica peče, u dublju šericu stavite ostatak meda i ugrejte ga ponovi sa čašom vode. Pred kraj pečenja česnice, izvadite je iz šporeta i ovom je premažite, da vam kolač ne bi ostao suv.

česnica

Poslužite je posle božićnog ručka, tako što ćete ukućanima ili dati da je lome ili im dopustit da svako izabere svoje parče, u zavisnosti od toga koliko vam je česnica sočna.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime