Рецепт за слатку чесницу: Традиционални војвођански божићни колач са орасима и медом

0
3696

Рецепт за слатку чесницу у многоме се разликује од рецепта за слану чесницу.

Чесница која се традиционално прави у већини војвођанских кућа и представља неизоставни део божићне трпезе, прави се у слаткој верзији, као сува пита са орасима. У њу се ставља новчић за који се верује да ће донети срећу ономе ко га пронађе. Једино домаћин сме да га откупи и остави на чување поред иконе. Овај новчић се чува током целе године.

česnica

Нека ваша чесница буде слатка и укусна уз овај рецепт:

Pročitajte i  Ледена торта са јагодама: Неодољива посластица од само три састојка

Потребно вам је:

1 паковање кора за домаћице које немају времена
да растежу коре
500 грама млевених ораха
350 грама шећера
0,5 шољице уља
2 чаше киселе воде
400 грама меда
По жељи, можете ставити и мало сувог грожђа.

Припрема:

Загрејте мед у дубљој шерпици док не постане течан, а уз то у једну шољицу помешате киселу воду и уље.

Измешајте млевене орахе и шећер. Коре ређајте у добро подмазан плех, тако што ћете на сваку трећу стављати фил (отприлике по 4 пуне кашике), а коре које нису филоване, попрскајте водом и уљем, а сваку другу и са медом. Када дођете до половине са слагањем чеснице, убаците добро опран новчић, па наставите слагање.

Pročitajte i  Открила је Новака, проглашена за једног од најбољих тренера на свету, а од свог радасе није обогатила: Ово је прича о легендарној Јелени Генчић

На крају оставите две коре, па их добро премажите уљем и чесницу исеците уздуж и попреко на жељену величину.

Ставите их у рерну претходно загрејану на 180 степени и пеците до 20 минута. Водите рачуна да вам се чесница не препече и извадите је чим видите да су коре добиле фину жућкасту боју.

Pročitajte i  Славимо Свету Тројицу: Следе ТРИ ДАНА строгих правила, ево шта треба да урадите!

За време док се чесница пече, у дубљу шерицу ставите остатак меда и угрејте га понови са чашом воде. Пред крај печења чеснице, извадите је из шпорета и овом је премажите, да вам колач не би остао сув.

česnica

Послужите је после божићног ручка, тако што ћете укућанима или дати да је ломе или им допустит да свако изабере своје парче, у зависности од тога колико вам је чесница сочна.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име