Српска аутохтона јела су заштитни знак наше националне кухиње. Овај рецепт се преноси са генерације на генерацију.У селима око Чачка, домаће кукурузно брашно је често у употреби, домаћице овог краја су изузетно веште у прирпеми овог и других јела, која су здрава и укусна.
Потребно је:
ЗА ТЕСТО 600 г кукурузног брашна, прашак за пециво, кисела вода по потреби (око две чаше), мало соли, једна чашица од ракије уља ЗА ФИЛ 1 кг зеља, 4 јајета, 500 г домаћег крављег сира или неког другог масног сира, чашица уља ЗА ПРЕЛИВ 2 јајета, павлака, кисело млеко
Припрема:
1. Од наведених састојака замесите тесто и поделите га на два дела. Тесто треба да буде као за проју, ни густо, ни ретко. Добро подмажите тепсију правоугаоног облика и у њој разлијте прву половину теста.
2. За фил добро оперите и очистите зеље, исеците га на мање делове, па га рукама помешајте с јајима, сиром и чашицом уља. Маса треба да буде компактна. Фил сипајте преко коре и фино га поравнајте виљушком као да филујете торту. Преко фила равномерно разлијте чашицу уља.
3. Други део теста, који сте оставили по страни, разредите чашицом воде, да бисте лакше могли да га разлијете преко фила. Све лепо размажите кашиком тако да се фил не види.
4. Зељаник ставите да се пече у рерни претходно загрејаној на 200 степени. Пеците 15 минута, затим рерну подесите на 180 степени и наставите да печете још око 30 минута. Kад добије фину златножуту боју, зељаник извадите из рерне, а рерну искључите.
5. За прелив умутите два јајета с павлаком и киселим млеком. Тиме прелијте врућ зељаник и вратите накратко у искључену рерну, тек толико да се направи корица.
Србију волимо