Велики Душко Радовић једном је рекао: “Бирајте имена за своју децу тако као да ће се једног дана по њима звати нека улица”.

Ако им дате неко од ових родољубивих српских имена, сигурно неће имати чега да се стиде!

Слободан/Слобода

Име настало по једном од највећих српских идеала – слободи.

Милица

Са разлогом већ деценијама једно од најраспрострањенијих имена у Србији. Једно од настаријих женских српских имена које је било распрострањено још пре кнегиње Милице, жене кнеза Лазара Хребељановића, али је захваљујући њој постало популарно. Име изведено од речи “мил, мио, мили”, рекли бисмо да значи – мила и драга.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Душан/Душанка

Име изведено од речи “душа”, у преносном смислу даје се детету да буде ведрог духа или “добар као душа”, а носио га је највећи владар Срба свих времена – цар Душан.

Лазар

Име није српско већ хебрејско, али носио га је један од највећих српских владара – кнез Лазар Хребељановић, који је предводио народ у Косовском боју. Име има значење “Бог је помогао”.

Милош

Не можемо да поменемо Косовски бој, а да на листу не ставимо и Милоша Обилића, витеза који је тада убио султана Мурата. Име је домаће, а значи “из милоште рођен”, слично као и Милица, даје се деци да буду мила и драга.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Немања

Име познато код Срба још пре XИИ века, а има индиција да је још прасловенско. Давало се деци као заштитно име, оно од кога безе “зле силе и бауци”. Име је први пут забележено у 12. веку када је Стефан Немања, родоначелник династије Немањића, постао рашки жупан. Зато се у Средњем веку давало само племићкој деци.

Стефан/Стефана

Име грчког порекла, али мушку верзију носили су сви владари наше најмоћније средњовековне династије Немањић. Име значи “онај који је крунисан”, “који је овенчан”.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Јевросима

Име потиче из грчког језика и значи “срећа, радост”. Давало се деци чије је рођење донело радост у кући, али и да буду срећна у животу. Тако се звала мајка Краљевића Марка, а у српској народној поезији лик мајке Јевросиме је оличење морала, правичности и хришћанских вредности.

Марко

Иако му је већина јуначких дела приписана заслугом народних песника, један од највећих јунака српске историје је Марко Краљевић (Марко Мрњавчевић), па листа не може да прође без овог имена.

Дневно

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име