Сарма из рерне: Печено јело од СВЕЖЕГ КУПУСА, које ће вас распаметити!

0
1498

Ова сарма се прави од свежег купуса, не од киселог. Немојте је правити од купуса са изразито наглашеним кореном. Главица са што тањим листовима је одличан. Можете је служити са помфритом или пире кромпиром.

Састојци: 1 главица свежег купуса (око 1.2 кг).

Пуњење: 1 главица лука, 500 г свињског млевеног меса, 1 кашичица соли, мало бибера, 1 веза першуна, 1 кашика пиринча.

Прелив: 1.5 дл уља, 500 мл сока од парадајза, 2-3 кашике шећера, 1 кашика сувог биљног зачина.

Припрема: Ножем извадите корен и затим главицу купуса потопите у кључалу воду. Kад листови крену да се одвајају, извадите их виљушком и ставите на тањир. Kада се прохладе, одсече се корен, исто као за нормалну сарму и филује се готово истим надевом од меса. То значи да ситно исецкате главицу лука и продинстате га. Чим постане мекан, дода се месо, со и бибер. У месо се након динстања сипа кашика пиринча и першун.

Pročitajte i  У Острог се не иде кад вам је воља, већ кад вас Свети Василије позове: Ове ствари никако не смете радити кад идете пред овог свеца

Увијање сармица се ради тако да се лист постави на сто са кореном ка вама. Узме се кашичица надева и стави на оно место где је некад био корен листа. Бокови се преврну на унутра, преко меса, и сарма се увија од корена ка врху.Kада су сарме сложене треба их прво прелити уљем, па припремљеним преливом од парадајз сока. Уље омогућује сармицама да током печења стално буду заливане тим уљем, чиме се постиже укус прженог купуса. Зато не смањујте количину уља у рецепту.

Прелив се припрема тако што се у пола литре парадајз сока стави једна равна кашика сувог биљног зачина и две до три равне кашике шећера. Све то добро измешајте да се шећер отопи. Ако имате и свежег парадајза, слободно га исецкајте на коцкице и додајте у прелив.

Pročitajte i  За ове речи смо сви мислили да су наше: Запањиће вас количина турцизама у српском језику!

Прелијте сармице тако да огрезну готово до краја, али не да пливају. Ставите плех у хладну рерну и укључите је на 220 степени и пеците оквирно један сат, тј. док купус не добије светло смеђу боју. Извадите плех из рерне и сваку сарму окрените на другу страну тако да и њој дате шансу да порумени. Температуру снизите на 150 степени, па пеците још један сат, тј. док сармице порумене и са друге стране, а понека чак мало и поцрни. Ако док печете сармице приметите да нема сока, јер је испарио, а и пиринач га је попио, треба или да додате мало воде или да прекините процес печења.

Pročitajte i  Увек су срећне и насмејане! 6 женских имена за ваше ћерке, која привлаче богатство и срећу

Сарме се једу на следећи начин: Пресеку се на пола и окрену пресеком на горе. Преко тога се сипа милерам. Свака половина сарме би требало да буде један залогај. Зато је важно да им величина буде једнака. Пошто је ово готово немогуће, јер се листови купуса смањују што се више приближавамо средини, онда их треба увијати тако да буду исте дебљине, али различитих дужина. Подразумева се да ћемо овако дугачке сарме сећи на три или четири дела. Битно је да им иста дебљина у моменту печења омогући пођеднаке услове, како би све поруменеле истовремено. У супротном, велике сарме би прве загореле, а оне танке не би ни кренуле да румене.

Извор: Проверени рецепти

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име