Свадбарски купус популарно је јело како код Срба тако и код странаца који дођу да посете нашу земљу. Свадбарски купус има дугу традицију спремања у земљаном лонцу, али га без проблема можете припремити и на шпорету.
За свадбарски купус вам је потребно
2 велике главице киселог купуса
2 свињска пакпка
1 свињско уво
250 гр димљене сланине
250 гр сувих ребара
око 1 кг говеђег меса
2 велике главице црног лука
5 мањих црвених паприка
зачини: веза першуна, лист целера, бибер и бибер у зрну
Припрема:
Kупус добро оперите, одстраните корен и главице исеците на ситније комаде. Месо исеците на крупне комаде. Лук исеците на ситне коцкице, паприку на колутове. Листове першуна и целера, такође, уситните. Затим ређајте у лонац (најбоље би било да имате земљани): ред купуса, ред меса, ред исецканог поврћа, и ред свих зачина. Поступак ређања понављајте док вам се не истроше сви састојци. На крају све прекријте листовима купуса. Налијте воду до пола лонца и ставите све да се крчка, најпре на јакој ватри, сок не прокључа, а затим смањите на благу ватру, ставите поклопац на пола лонца и све крчкајте око 3 сата.