Sveti bor na Kamenoj Gori: Spomenik prirode i jedan od najupečatljivijih simbola Srbije

0
1201

Sveti bor na Kamenoj Gori već skoro četiri veka ponosno stoji i istrajava

Sveti bor na Kamenoj Gori nalazi se 23km jugozapadno od Prijepolja na planini Kamena Gora. Spada u spomenike prirode i jedan je od najlepših pojava u našoj zemlji.

Sveti bor na Kamenoj Gori nalazi se na 1345m nadmorske visine na jednom od visova planine. U pitanju je crni bor (Pinus Nigra Arn), koji već skoro četiri veka opstaje i krasi čitavo selo i planinu, piše sajt Srbiju volim.

Pročitajte i  SMS poruke za Srpsku novu godinu: Čestitajte Pravoslavnu novu godinu svim dragim ljudima uz ovih 15 fantastičnih čestitki
Sveti bor na Kamenoj Gori
Sveti bor na Kamenoj Gori

Sveti bor je svojevrsni simbol Kamene Gore, što potvrđuju i brojne legende ovog kraja. Sadašnji stanovnici naselili su ovo područje pre oko 300 godina, koje je bilo opustelo, pošto su prethodni napustili Kamenu Goru iz nepoznatih razloga. Kako legenda kaže, razlog napuštanja ognjišta znali su samo oni, i crni bor koji i danas čuva ovu tajnu, ispisanu u godovima. Prema ovom predanju, pre svog odlaska starosedeoci su izbušili rupu u stablu crnog bora, i u njoj ostavili poruku sa objašnjenjem odlaska. Rupa je zatvorena čepom, a tajna starosedelaca Kamene Gore ostala je u srcu crnog bora.

Pročitajte i  Najlepše poruke za Badnji dan: Čestitajte Badnje jutro, Badnji dan i Badnje veče na originalan i poseban način!

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime