Свети бор на Каменој Гори: Споменик природе и један од најупечатљивијих симбола Србије

0
1309

Свети бор на Каменој Гори већ скоро четири века поносно стоји и истрајава

Свети бор на Каменој Гори налази се 23км југозападно од Пријепоља на планини Камена Гора. Спада у споменике природе и један је од најлепших појава у нашој земљи.

Свети бор на Каменој Гори налази се на 1345м надморске висине на једном од висова планине. У питању је црни бор (Pinus Nigra Arn), који већ скоро четири века опстаје и краси читаво село и планину, пише сајт Србију волим.

Pročitajte i  Место где се купају виле и вечно везују заљубљени: Прекрасни водопад на Гостиљском потоку НИКОГА НЕ ОСТАВЉА РАВНОДУШНИМ
Свети бор на Каменој Гори
Свети бор на Каменој Гори

Свети бор је својеврсни симбол Kамене Горе, што потврђују и бројне легенде овог краја. Садашњи становници населили су ово подручје пре око 300 година, које је било опустело, пошто су претходни напустили Kамену Гору из непознатих разлога. Kако легенда каже, разлог напуштања огњишта знали су само они, и црни бор који и данас чува ову тајну, исписану у годовима. Према овом предању, пре свог одласка староседеоци су избушили рупу у стаблу црног бора, и у њој оставили поруку са објашњењем одласка. Рупа је затворена чепом, а тајна староседелаца Kамене Горе остала је у срцу црног бора.

Pročitajte i  СПРЕМИТЕ ПРЕБРАНАЦ НА ХИЛАНДАРСКИ НАЧИН: Посни пасуљ на води траје и по неколико дана

ОПАНАК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име