Свети апостол и јеванђелист Марко: Славимо творца и проповедника првог Јеванђеља

0
1519

Српска православна црква и верници данас обележавају Марковдан, празник посвећен Светом апостолу Марку и првом јеванђелисти.

Sveti apostol i Jevandjelista Marko-Markovdan

Апостол и јеванђелиста Марко (Јован Марко) био је син богате жене Марије, која је била пријатељ хришћанима, један је од апостола (ученика) Исус Христа и аутор првог јевађеља.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим. Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповеда. Тако је Свети Марко био први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповедао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију.

Pročitajte i  Генијалан српски поклон Аустроугарима: Ноћ кад је петоро Срба препливало Саву како би им ставили до знања с каквим народом имају посла

Sveti apostol i Jevandjelista Marko

У Александрији Свети Марко је основао цркву Божју, поставио епископа, свештенике и ђаконе. Предање га сматра оснивачем Цркве у Александрији.

Уморен од незнабожаца сахрањен је био у Александрији. Године 828. његово тело украли су млетачки трговци и однели га у у Венецију где данас лежи његов саркофаг у цркви светог Марка.

Pročitajte i  Српски светитељи који су одбили да пређу у ислам, па страдали од Турака и Албанаца

Апостол Марко је писац, по времену писања, првог Јеванђеља, које носи његово име – Свето Јеванђеље по Марку.

Српска православна црква слави светог јеванђелисту и апостола Марка (Марковдан) 8. маја по Грегоријанском календару (25. април по Јулијанском календару).

Опанак, Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име