Свети апостол и јеванђелист Марко: Славимо творца и проповедника првог Јеванђеља

0
2088

Српска православна црква и верници данас обележавају Марковдан, празник посвећен Светом апостолу Марку и првом јеванђелисти.

Sveti apostol i Jevandjelista Marko-Markovdan

Апостол и јеванђелиста Марко (Јован Марко) био је син богате жене Марије, која је била пријатељ хришћанима, један је од апостола (ученика) Исус Христа и аутор првог јевађеља.

Према предању, његов ујак, Апостол Варнава и апостол Павле узели су га у пратњу на првом мисионарском путовању у Антиохију. Касније са ујаком Варнавом одлази на Кипар, а са апостолима Петром и Павлом у Рим. Свети Петар поставља Марка за епископа и шаље га у Мисир да проповеда. Тако је Свети Марко био први проповедник Јеванђеља и први епископ у Мисиру. Проповедао је у Ливији, Амоникији и Пентапољу. Из Пентапоља прешао је у Александрију.

Pročitajte i  Споља хрскаво, а унутра мекано и сочно: Бакин трик како да најбоље спремите НАЈУКУСНИЈЕ ПИЛЕ

Sveti apostol i Jevandjelista Marko

У Александрији Свети Марко је основао цркву Божју, поставио епископа, свештенике и ђаконе. Предање га сматра оснивачем Цркве у Александрији.

Уморен од незнабожаца сахрањен је био у Александрији. Године 828. његово тело украли су млетачки трговци и однели га у у Венецију где данас лежи његов саркофаг у цркви светог Марка.

Pročitajte i  Забрањен интервју са Милунком Савић: Узели јој и слике и ордење, уз изговор да ће их очистити, и више их никад нису вратили!

Апостол Марко је писац, по времену писања, првог Јеванђеља, које носи његово име – Свето Јеванђеље по Марку.

Српска православна црква слави светог јеванђелисту и апостола Марка (Марковдан) 8. маја по Грегоријанском календару (25. април по Јулијанском календару).

Опанак, Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име