Sve više devojčica se danas zove Tara – Svi misle da je zbog naše planine, a NE ZNAJU PRAVO značenje ovog imena

0
3685

Lično ime detetu se daje odmah po rođenju. Ono postaje neodvojivi deo čoveka, koji, sem u izuzetnim slučajevima, ime nosi do kraja života.

Ranije se verovalo da ime pojedinca magijski štiti od bolesti, uroka i zle sreće, pa su tako nastala imena Vuk, Vukan, Vukosava…

Svako ime imalo je određeno značenje, a kod nas se posebno veruje da ime snagom značenja može odrediti svojstvo i osobine onoga ko ga nosi.

Pročitajte i  Govor koji svaka SRPKINjA mora da pročita! Održala ga je Nadežda Petrović i poslala poruku koja važi i danas!

imena za devojčice rođene tokom leta

Iz tog razloga, mnogi rositelji utrkuju se da svom detetu daju ime sa što lepšim značenjem.
U davanju imena detetu roditelji često posežu i za trendovima.

U poslednje vreme često se može čuti da su roditelji novorođenoj devojčici dali ime Tara.

Međutim, da li je ovo zaista baš srpsko ime i da li ga nose samo devojčice?

Na spomen imena Tara, mnogi Srbi odmah pomisle na našu prelepu reku i planinu Taru. Ali manje je poznato da je Tara zapravo ime iz hinduističke tradicije.
U hinduističkoj tradiciji Tara je bila žena Brihaspatija, Velikog mudraca i Učitelja bogova.

Pročitajte i  Dvorac u Vojvodini kog obilaze samo najsmeliji turisti: Kapetanovo krije jezivu smrt njegove vlasnice koja i danas intrigira posetioce

Upravo je Tara postala jedno od najpoštovanijih božanstava u čitavom budističkom svetu. Kult boginje Tare, koju krase samilost i majčinska brižnost, najviše se širi u 11. veku zahaljujući bengalskom princu Atiši.

U hinduističkoj treadiciji ime Tara znači zvezda, te bi kod nas pandan ovog imena bio Zvezdana.

Takođe, iako je u našoj zemlji ovo ime vezano samo za devojčice, u svetu ime Tara ne nose samo žena, već i muškarci. Od poznatih mušaraca u svetu ovo ime nose francuski glumac Tara Romer i nepalski političar Tara Chandra Chaudhari.

Pročitajte i  Pesma zbog koje smo svi plakali u školskim klupama: Sam autor mogao je da odrecituje ove stihove samo sa suzama u očima

Autor: Opanak (S.V.)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime