Све више парова свадбу прави петком: Ево зашто то НИКАКО није добро!

0
998
Pravoslavni brak

У последње време парови све чешће одлучују да свадбу направе у петак. Разлози су обично цена – радни дан је јефтинији у односу на викенд, али и пребукираност ресторана који имају резервисане суботу и недељу и до годину дана унапред.

Али, парови који се планирају да се венчају у цркви у петак, углавном ће наићи на зид. Зашто?

Петак је, као што вам је вероватно познато, дан строгог поста, јер је Исус Христ разапет на крст у петак. Тај дан се сматра најтужнијим и црква због тога не одобрава венчања петком, као ни средом – на дан када је Јуда издао Христа.

Pročitajte i  "Смисли нека питања која ће бити интересантна" Биковић ПРЕСЕКАО новинара кад му је поставио ОВО питање

“У дане једнодневног поста средом и петком црквена венчања се не обављају, као што се не обављају у све дане постова током године”, објашњава отац Глигорије Марковић, свештеник Цркве Светих цара Kонстантина и царице Јелене у Београду, а преноси Жена.рс.

Ипак, ако сте и присуствовали неком црквеном венчању у среду или петак, отац Глигорије објашњава о чему је реч:

“Има случајева кад се врши притисак да се венчање закаже и кад му време није, нуди се мито, више новца да се то “изгура”. Али то је тако нелогично да желиш да се венчаш у цркви, али да избегнеш правила, мислећи опростиће ми Бог. Уопште није реч о томе да ли хоће или неће, већ да си самог себе убацио у лоше”, објашњава отац Глигорије и додаје да се у јако ретким случајевима по мудрости и крајњем снисхођењу допусти да се обави венчање, али да су то заиста изузеци.

Pročitajte i  Хрскаве и преукусне: Обожаваћете палачинке из рерне

Осим среде, петка и четири поста, црква не одобрава ни венчања на Kрстовдан 18. јануара и 27. септембра, на Усековање које се обележава 11. септембра, као ни на Васкрс и у току Светле седмице, јер тада су свечани дани који су посвећени Христовом васкрсењу.

Због ове забране, неки младенци одлучују да склопе грађански брак и направе весеље у петак, док се црквена церемонија обавља неког другог дана само у присуству кумова и најближих чланова породице. Ипак, ни ово се не сматра добрим избором према ставу Цркве, јер сте на најтужнији празник када треба да постите, славили уз музику и мрсну храну.

Pročitajte i  Непогрешив знак да те неко оговара или да ћеш се посвађати са неким: Ево како да протумачиш "случајне" знаке које свакодневно имаш

Стил

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име