Sve više parova svadbu pravi petkom: Evo zašto to NIKAKO nije dobro!

0
1705
Pravoslavni brak

U poslednje vreme parovi sve češće odlučuju da svadbu naprave u petak. Razlozi su obično cena – radni dan je jeftiniji u odnosu na vikend, ali i prebukiranost restorana koji imaju rezervisane subotu i nedelju i do godinu dana unapred.

Ali, parovi koji se planiraju da se venčaju u crkvi u petak, uglavnom će naići na zid. Zašto?

Petak je, kao što vam je verovatno poznato, dan strogog posta, jer je Isus Hrist razapet na krst u petak. Taj dan se smatra najtužnijim i crkva zbog toga ne odobrava venčanja petkom, kao ni sredom – na dan kada je Juda izdao Hrista.

Pročitajte i  Staro srpsko jelo na kašiku: Juneći krompir paprikaš daje snagu i čuva imunitet

“U dane jednodnevnog posta sredom i petkom crkvena venčanja se ne obavljaju, kao što se ne obavljaju u sve dane postova tokom godine”, objašnjava otac Gligorije Marković, sveštenik Crkve Svetih cara Konstantina i carice Jelene u Beogradu, a prenosi Žena.rs.

Ipak, ako ste i prisustvovali nekom crkvenom venčanju u sredu ili petak, otac Gligorije objašnjava o čemu je reč:

“Ima slučajeva kad se vrši pritisak da se venčanje zakaže i kad mu vreme nije, nudi se mito, više novca da se to “izgura”. Ali to je tako nelogično da želiš da se venčaš u crkvi, ali da izbegneš pravila, misleći oprostiće mi Bog. Uopšte nije reč o tome da li hoće ili neće, već da si samog sebe ubacio u loše”, objašnjava otac Gligorije i dodaje da se u jako retkim slučajevima po mudrosti i krajnjem snishođenju dopusti da se obavi venčanje, ali da su to zaista izuzeci.

Pročitajte i  Majka me je PROKLELA i moju porodicu je zatekao užas: Istinita priča sa Svete gore kako je Starac Pajsije pomirio majku i sina

Osim srede, petka i četiri posta, crkva ne odobrava ni venčanja na Krstovdan 18. januara i 27. septembra, na Usekovanje koje se obeležava 11. septembra, kao ni na Vaskrs i u toku Svetle sedmice, jer tada su svečani dani koji su posvećeni Hristovom vaskrsenju.

Zbog ove zabrane, neki mladenci odlučuju da sklope građanski brak i naprave veselje u petak, dok se crkvena ceremonija obavlja nekog drugog dana samo u prisustvu kumova i najbližih članova porodice. Ipak, ni ovo se ne smatra dobrim izborom prema stavu Crkve, jer ste na najtužniji praznik kada treba da postite, slavili uz muziku i mrsnu hranu.

Pročitajte i  8 stvari koje su roditelji dopuštali deci 1980. godine: Danas bi mnogima bile potpuno nezamislive

Stil

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime