Симболика имена Порфирије: Календарско име које носи ПОСЕБНУ СНАГУ

0
1983
Фото: Јутјуб/принтскрин/РТС

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије нови је патријарх Српске православне цркве. Он је 46. по реду поглавар у трону Светог Саве.

У апостолском жребу за избор 46. патријарха СПЦ нашла су се имена тројице владика – Иринеја Бачког, бањалучког Јефрема и митрополита загребачко-љубљанског Порфирија.

Нови поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије устоличен је данас на молитвеној свечаности у Саборној цркви у Београду.

Са чином устоличења нови патријарх преузео је сва права и дужности који му по канонима и црквеном Уставу припадају.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Једном приликом патријарх српски Порфирије изјавио је да је постао монах, јер је у цркви пронашао суштину и смисао постојања.

-Монах сам постао јер сам у Цркви трагао за оним што она заиста нуди и због чега једино постојимо на овом свету, јер Бог није ни Хрват, ни Србин, ни Немац – он је љубав, а Црква није на овом свету да бисмо ми били бољи људи, или да би се бавила социјалном правдом – она постоји јер нема човека који се не пита о смислу својег постојања – пише Недељник.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Патријарх Порфирије говори чак четири страна језика: грчки, енглески, немачки и служи се руским. Оно што је посебно интересантно, патријарх Порфирије заменио је Владету Јеротића на предмету који је предавао на Богословском факултету – Пастирска психологија.

Многи су се питали за симболику значења имена новог патријарха.

Име Порфирије је календарско име грчког порекла и означава црвену, пурпурну боју, која је позната по својој снази и симболу моћи.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Извор: Опанак/Недељник

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име