Simbolika imena Porfirije: Kalendarsko ime koje nosi POSEBNU SNAGU

0
1472
Foto: Jutjub/printskrin/RTS

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve. On je 46. po redu poglavar u tronu Svetog Save.

U apostolskom žrebu za izbor 46. patrijarha SPC našla su se imena trojice vladika – Irineja Bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije ustoličen je danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Pročitajte i  Nastanak Crnog jezera: Legenda o poseti Svetog Save durmitorskom kraju

Sa činom ustoličenja novi patrijarh preuzeo je sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju.

Jednom prilikom patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je postao monah, jer je u crkvi pronašao suštinu i smisao postojanja.

-Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svetu, jer Bog nije ni Hrvat, ni Srbin, ni Nemac – on je ljubav, a Crkva nije na ovom svetu da bismo mi bili bolji ljudi, ili da bi se bavila socijalnom pravdom – ona postoji jer nema čoveka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja – piše Nedeljnik.

Pročitajte i  Poslednji zapis iz dnevnika Lenke Dunđerski krije veliku tajnu: Ljubav prema 29 godina starijem pesniku odvela ju je PRAVO U SMRT

Patrijarh Porfirije govori čak četiri strana jezika: grčki, engleski, nemački i služi se ruskim. Ono što je posebno interesantno, patrijarh Porfirije zamenio je Vladetu Jerotića na predmetu koji je predavao na Bogoslovskom fakultetu – Pastirska psihologija.

Mnogi su se pitali za simboliku značenja imena novog patrijarha.

Ime Porfirije je kalendarsko ime grčkog porekla i označava crvenu, purpurnu boju, koja je poznata po svojoj snazi i simbolu moći.

Pročitajte i  Prišao je i pitao me: "Ti još nisi UMRLA!" Jeziva ispovest SRPKINjE koja je u Aušvicu PREŽIVELA Mengelove eksperimente

Izvor: Opanak/Nedeljnik

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime