Smrdibube su postale pravi vesnici jeseni. Ima ih svuda. Uvlače nam se kroz prozore, kriju se u veš koji sušimo napolju, pa ih nalazimo u džepovima pantalona i rukavima košulja, čarapama… Najviše ih ima u u delovima grada koja su u blizini većih parkova i šuma kao i u drugim delovima grada sa puno zelenila, pa ako imate tu sreću da živite baš tamo, onda znate o čemu pričamo.

Zovu ih još i smrdljive stenice jer pripadaju porodici stenica, zatim kupinove stenice, smrdljivi martin… Nema nikakvih preventivnih mera protiv ovih insekata, osim mehaničkih mera zaštite. Postoji dve vrste srmdibuba – smeđe i zelene, objašnjava biolog dr Ivan Aleksić za Blic ženu.

Smeđa mramorna stenica, poznata i kao mramorna smrdibuba, potiče iz Azije, gde nastanjuje područje Kine, Japana, Koreje i Tajvana. Na području Evrope je prvi put zvanično registrovana 2007. godine u Švajcarskoj, iako postoje podaci da je u ovoj zemlji bila prisutna već 2004. godine. Od tog perioda se veoma uspešno nastanila i na području Nemačke, Italije, Francuske i Mađarske. Zbog svog širenja na druge kontinente, uspešnog prilagođavanja i šteta koje čini voćarskim, povrtarskim i drugim biljnim kulturama proglašena je za invazivnu vrstu. U Srbiji za sada ima ograničeno rasprostranjenje, ali se očekuje da će ih u narednim godinama biti sve više.

Zelena smrdibuba ima telo svetlo zelene boje koja u jesen, pred hibernaciju, prelazi u tamno zelenu ili bakarno smeđu. Odrasle jedinke prezimljuju u kućama i na skrivenim mestima, a aktiviraju se najviše na proleće, u maju. Hrane se različitim vrstama listopadnog drveća.

Smrdibube nisu otrovne, ali smrdljivi sekret iz njihovih žlezda može biti opasan!

Najviše su pretnja za kućne ljubimce jer, ukoliko se dogodi da pas ili mačka progutaju ovaj insekt, može se iziritirati njihov gastrointestinalni trakt pa će tako doći do otoka jezika, usana, desni, do povraćanja i prekomerne salivacije kod vašeg ljubimca.

Stručnjaci iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju naglašavaju da smrdibube nisu opasne po život ljudi i da ne planiraju smanjenje broja ovih insekata, piše “Danas”.

Međutim, jedna čitateljka magazina Opanak podelila je u komentaru svoje neprijatno iskustvo sa ovim insektima.

Ono što postoji kao verovanje u našem narodu jeste činjenica da ovi insekti iz roda stenica donose novac! Stoga ih, smatra se, nipošto ne treba ubijati. Jedan tekst posvetili smo ovom verovanju kod Srba, a naša čitateljka Slađana Stojanović Ćuskić prepričala je zdravstveni problem koji joj se javio nakon ujeda smrdibube.

Naime, ona tvrdi da iako stručnjaci kažu kako smrdibube ne ujedaju, je lično na svojoj koži osetila komplikaciju nakon ujeda jedne.

Sudeći po iskustvu ove gospođe ne treba verovati bapskim pričama, već se treba ozbiljno zaštititi od ovih napasti i to do prvih mrazeva. Jer, kako tvrde, on je najveći ubica ovih napasti, ukoliko ne nađu neke pukotine da prezime u skloništu. Stoga, vodite računa i mrežice na prozore!

Opanak, Blic žena

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  "Evropski Amazon" u Srbiji: Bačko Podunavlje - deo srpskog raja za kog će uskoro znati čitav svet

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime