Snažan govor predsednika opštine Mionica povodom 125 godina od proglašenja ovog mesta za varoš

0
810

Opština Mionica je u utorak 14. januara organizovala svečanu akademiju, kojom je obeležen jubilej 125 godina od kada je ukazom kralja Aleksandra Obrenovića Mionica proglašena za varoš. Prisutnima se obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je u uvodnoj reči svima poželeo dobrodošlicu na ovu svečanost.

– Večeras veličamo naše pretke-velike ljude koji su izgradili temelj našeg doma koji se zove Mionica. Poučeni najslavnijim Mioničaninom vojvodom Živojinom Mišićem, mi potomci, shvatamo da je život borba. Dodajem da je život i igra, a pobedićeš ako znaš pravila igre. Mionica danas pobeđuje. Pobeda je svaka škola, svaki izgrađeni dom, svaki put, svaki most, svaki vodovod. Pobeda je svako novo radno mesto, svaka novootvorena fabrika, svaki obnovljeni objekat. Pobeda je nova industrijska zona, novi kompleks bazena za decu, novi velnes rizort, novo smart naselje, udruživanje Mioničana u receptivne turističke tokove. Pobeda je sigurna egzistencija u svakoj seoskoj kući. Pobeda je utabana kilometrima asfalta, mostova, vodovodnih i kanalizacionih mreža, kulturno-obrazovnim sadržajima, umetnošću utkanom u obična dela, radošću penzionera, radošću dečijih dela i našom kreativnom zdravom mišlju. Najveća mionička pobeda su naša deca. Pobeda je vrednost, Mionica je ljubav, a za ljubav se diše-zaključio je Janković.

Pročitajte i  Kamile sa Balkana! Zvuči neverovatno: Živele su na području Srbije, a kralj Milutin celo krdo poklonio jednom manastiru

Umetnički program je započeo igrokazom konceptualne umetnice i kostimografa Zagorke Stojanović „Dom“ u izvođenju mioničke dece, polaznika škole glume. Glumica Marijana Andrić je podsetila na značajne datume za istoriju Mionice i mioničkog kraja, dok su glumci Gradskog pozorišta „Abrašević“ iz Valjeva govorili anegdote iz života poznatih Mioničana i odlomke iz dramskih tekstova Brane Crnčevića. Zapaženi su bili i nastupi članova etno pevačke grupe „Mione“ i folklornog ansambla KUD „Vojvode“ iz Mionice, kao i valjevskog ansambla „Stare staze“.

Pročitajte i  Etno selo "Azbuka": Savršeno mesto da odmorite dušu i telo

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime