Сода бикарбона може бити опасна: Никако је не користите у овим ситуацијама

0
1704

Вероватно знате за бројне феноменалне намене соде бикарбоне које превазилазе њену у потребу у кулинарству. Ова намирница вам, између осталог, може помоћи у одржавању хигијене у домаћинству и нези лепоте. Међутим, у неким ситуацијама је ипак треба избегавати.

Ево када сода бикарбона није идеално решење

Да ли често патите од горушице? Сода бикарбона је у тим ситуацијама изузетно ефикасан лек против горушице, али не треба претеривати. Ако вас често муче ови проблеми, ипак се обратите лекару. Иако је сода бикарбона одлична за чишћење домаћинства, немојте је користити на посудама од алуминијума. Може доћи до нежељог дејства и на посуђу се могу појавити мрље.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Ако ставите само отворену кесицу соде бикарбоне у фрижидер или је сипате у посудицу, неће бити тако делотворна у неутралисању непријатних мириса. За најбољи ефекат је потребно посути соду по послужавнику и држати га на једној полици фрижидера. Међутим, тако ћете заузети велику површину у фрижидеру и биће мање места за друге намирнице.

Вероватно знате да вам сода бикарбона може послужити да угасите запаљено уље. Међутим, то није једноставан поступак. Чак и ако имате у близини велику количину соде бикарбоне, не постоји сигурна раздаљина с које бисте могли да поспете соду по упаљеном тигању или шерпи.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Због тога заборавите на ову улогу соде бикарбоне и набавите ефикасан апарат за гашење пожара који ће вам увек бити при руци. Сода бикарбона има бројне корисне примене у нези тела. Међутим, с обзиром да је алкална супстанца, не препоручује се у лечењу акни. Наиме, сода елиминише природне киселине на кожи, чиме се стварају погодни услови за ширење акни.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Можда делују слично, али сода бикарбона и прашак за пециво немају исти ефекат. Оба производа стварају угљен диоксид у одређеним условима, чиме дају одличну текстуру пецивима. Међутим, сода бикарбона реагује са киселинама које се већ налазе у храни. с друге стране, прашак за пециво у себи има киселину. Због тога нису добра међусобна замена.

Извор: Еспресо/Објектив

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име