Prvi Srbin kog su Turci nabili na kolac bio je veliki junak čiji se grad i danas ponosno nazire sa planine Kukavice

0
7965

Neverovatna sudbina ovog srpskog junaka dobro je poznata svakom Leskovčaninu. Međutim, van ovog grada, retko ko je i čuo za Nikolu Skobaljića i njegovu borbu protiv turskih osvajača.

o vitezovima

Nikola Skobaljić, srpski vlastelin iz 15. veka, danas živi paralelno i u istoriji i u legendama leskovačkog kraja. U ovom gradu će vam rado ispričati da je ovog junaka rodila devojka iz obližnjeg sela, a da je začet tako što je jela živu ribu – skobalja. Da je Nikola bio toliko mudar i hrabar da ga Turci nikada ne bi porazili da nije bilo izjade njegove kume, ali da čak ni onda nije živ uhvaćen već se na svom konju vinuo u nebesa… i legendu.

Pročitajte i  Kako je Predrag Ejdus govorio o svojoj ljubavi dugoj 43 godine: Bio je ponosan što je osvojio jednu od najlepših žena Beograda

Istorijske činjenice mnogo su prozaičnije.

legenda o Skobaljić gradu

Nikola Skobaljić bio je poslednji vladar Dubočice pre konačnog pada pod tursku vlast. Njegova tvrđava bio je Zelen Grad kod Vučja.

Bilo je to vreme poslednjeg otpora moćnom osvajaču sa Istoka. Srpska vlastela je ili već bila pobijena, ili se predala ili razbežala. Jedan od poslednjih koji su se borili bili su Nikola Skobaljić i njegov stric.

Pročitajte i  Kako je Mionica dobila ime: Legenda o prelepoj krčmarici Mioni koja je osvojila srce velikog vožda Karađorđa

Skobaljić se, protivno naređenjima despota Đurđa Brankovića, da se preda, suprotstavio osvajačima i 24. septembra 1454. godine sa vojskom iz Dubočice do nogu potukao tursku vojsku kod Banje na prilazima Novom Brdu.

Kad je sultan saznao za poraz, odlučio je da lično povede vojsku da se obračuna sa Skobaljićem i zauzme Novo Brdo. Nekoliko meseci kasnije stigao je u Dubočicu napao je i počeo da pljačka.

skobajic_grad

U povlačenju prema svojoj tvrđavi kod Vučja, Skobaljić je pružio otpor, ali je 16. novembra 1454. godine, na reci Trepanji kod Kisline, poražen i zarobljen.

Pročitajte i  Opančareva kći: Devojka koja srpsku tradicionalnu nošnju spaja sa modernim i od toga pravi brend

Još istog dana, zajedno sa stricem, nabijen je na kolac i tako je ostao upamćen po još jednom, istina strašnom, podatku – kao prvi Srbin, poznat imenom i prezimenom, osuđen na tu jezivu kaznu.

Ostaci Skobaljićevog grada i danas se nalaze na severnim obroncima planine Kukavice kod Vučja, južno od Leskovca. Predeo je prilično negostoljubiv i neuređen pa lepotu i veličinu ovog srednjovekovnog utvrđenja zbog rastinja retki posetioci i ne mogu da sagledaju.

skobajic_grad2

Dnevno.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime