Срби су ПРОСТИ и немају МОЗГА: Говор протојереја из Кањиже на Светосавској академији који је РАЗБЕСНЕО Србију

0
1280

Светосавска академија у Kањижи, коју већином насељавају Мађари, уместо у знаку Светог Саве, остала је у знаку протојереја Јовице Мојсиловића. Његов говор изазвао је бројне реакције, а од његових ставова оградили су се представници власти у тој области.

Протојереј је своју беседу о Светом Сави почео управо причом о овој историјској личности, упитавши шта је то “Свети Сава учинио за православне Србе”. Потом је указао и на то да треба да се “вратимо Светоме Сави, да заборавимо на лузере, туђе идеологије, на неке Мартине Лутере, који су нама страни, али можда нису страни моћницима овога времена и овога света”.

Додао је и да је за више од 10 година, откад је у Kањижи, могао да види пропаст.

Pročitajte i  Молитва против негативних мисли Оца Тадеја: Лечи душу, смирује ум и доноси спокој

“Али пропаст само појединаца, који, нажалост, имају српско име или српско презиме, али се ни мало не осећају Србима. Има их овде у сали сад. И због тога што немају грама мозга или, не дај Боже, што су глупави или прости или због брачне постеље или кревета, заборавили су ко су им били родитељи, очеви, мајке, браће и сестре. Све због тога што не могу да схвате ко су и шта су”, наставио је протојереј.

Након говора о Светом Сави, протојереј СПЦ је искористио прилику да замоли представнике локалне самоуправе, “мислећи на своје сународнике и оне који то нису”, да се не играју са његовим осећањима.

“Оно што смо договорили као људи, пре седам-осам месеци, да ће се вратити споменик краљу Петру – то мора да се уради. Ако не будете испунили ваше речи, онда сте ви нељуди. Али ћете имати споменик у центру села, у центру града, као што имате јарбол српски и неће бити споменик од метар и по или два, већ ће бити од 10 метара, па ћете сви морати да га гледате. Зато – задње упозорење. Искористио сам ову прилику и више вас нећу упозоравати. Мислим да је крајње време, јер се Свети Сава већ седам месеци налази у храму у цркви и крајње је време да угледа светлост дана. Понављам, ми не измишљамо топлу воду, ми враћамо нешто што је било. То мора да се испуни. Без тога нема искреног помирења”, поручио је на позорници протојереј Мојсиловић.

Pročitajte i  Многи мисле да имају погрдно значење: Да ли знате шта заиста представљају изрази "кева" и "ћале"?

Снимак са Светосавске академије убрзо је постао један од најгледанијих које је локална телевизија Инфо ТВ објавила на Јутјубу. Наравно, уследили су махом негативни коментари на говор протојереја, али су реаговали и Савез војвођанских Мађара, те Српска напредна странка.

Еспресо

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име