Srbi su PROSTI i nemaju MOZGA: Govor protojereja iz Kanjiže na Svetosavskoj akademiji koji je RAZBESNEO Srbiju

0
1236

Svetosavska akademija u Kanjiži, koju većinom naseljavaju Mađari, umesto u znaku Svetog Save, ostala je u znaku protojereja Jovice Mojsilovića. Njegov govor izazvao je brojne reakcije, a od njegovih stavova ogradili su se predstavnici vlasti u toj oblasti.

Protojerej je svoju besedu o Svetom Savi počeo upravo pričom o ovoj istorijskoj ličnosti, upitavši šta je to “Sveti Sava učinio za pravoslavne Srbe”. Potom je ukazao i na to da treba da se “vratimo Svetome Savi, da zaboravimo na luzere, tuđe ideologije, na neke Martine Lutere, koji su nama strani, ali možda nisu strani moćnicima ovoga vremena i ovoga sveta”.

Dodao je i da je za više od 10 godina, otkad je u Kanjiži, mogao da vidi propast.

Pročitajte i  Tradicionalni novogodišnji kolač: Pravio se u SVAKOJ kući bivše Juge, a i danas ga mnogi obožavaju

“Ali propast samo pojedinaca, koji, nažalost, imaju srpsko ime ili srpsko prezime, ali se ni malo ne osećaju Srbima. Ima ih ovde u sali sad. I zbog toga što nemaju grama mozga ili, ne daj Bože, što su glupavi ili prosti ili zbog bračne postelje ili kreveta, zaboravili su ko su im bili roditelji, očevi, majke, braće i sestre. Sve zbog toga što ne mogu da shvate ko su i šta su”, nastavio je protojerej.

Nakon govora o Svetom Savi, protojerej SPC je iskoristio priliku da zamoli predstavnike lokalne samouprave, “misleći na svoje sunarodnike i one koji to nisu”, da se ne igraju sa njegovim osećanjima.

“Ono što smo dogovorili kao ljudi, pre sedam-osam meseci, da će se vratiti spomenik kralju Petru – to mora da se uradi. Ako ne budete ispunili vaše reči, onda ste vi neljudi. Ali ćete imati spomenik u centru sela, u centru grada, kao što imate jarbol srpski i neće biti spomenik od metar i po ili dva, već će biti od 10 metara, pa ćete svi morati da ga gledate. Zato – zadnje upozorenje. Iskoristio sam ovu priliku i više vas neću upozoravati. Mislim da je krajnje vreme, jer se Sveti Sava već sedam meseci nalazi u hramu u crkvi i krajnje je vreme da ugleda svetlost dana. Ponavljam, mi ne izmišljamo toplu vodu, mi vraćamo nešto što je bilo. To mora da se ispuni. Bez toga nema iskrenog pomirenja”, poručio je na pozornici protojerej Mojsilović.

Pročitajte i  Običaji na Krstovdan koje svaki Srbin treba da ispoštuje

Snimak sa Svetosavske akademije ubrzo je postao jedan od najgledanijih koje je lokalna televizija Info TV objavila na Jutjubu. Naravno, usledili su mahom negativni komentari na govor protojereja, ali su reagovali i Savez vojvođanskih Mađara, te Srpska napredna stranka.

Espreso

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime