Сремачки бећарац: Лагани и посни бећар паприкаш брзо је решење за врела летња поднева

0
7459

Познати сремачки специјалитет ког `воледу` сви бећари, а и бећаруше! Лето је право време за његову припрему, јер поврћа има у изобиљу, лаган је оброк, као и због тога што је домаћицама најбрже да га припреме у кухињи током врелих летњих поднева. Наравно, уз поврће из замрзивача многи љубитељи припремају га током целе године. Свакако, најлепши је и најслађи кад су састојци свежи.

Постоји и занимљива прича о сремачком бећарцу:

href=”https://www.opanak.rs/wp-content/uploads/2017/06/sataras.jpg” rel=”attachment wp-att-45781″>bećarac

Pročitajte i  Америчка поштанска маркицка открива порекло Николе Тесле: Решење за све оне који су у недоумици!

Бећари су, јелте, нежење (или барем привремено) и као такви бећари су живели сами. А кад се бећар врати кући после целоноћног “бећарења ” по кафанама на брзину је правио брзо и једноставно јело, од свег поврћа што је могао да нађе у башти. Јер, нема домаћице да спреми неко захтевније јело. Такође, чувајуци лубенице и остале вредне пољопривредне културе које су могли убрати на њиви, око својих колибица за чување правили би “бећарац” па је по томе и настао назив.

Pročitajte i  Мали Божић и његови обичаји: Ево шта се ОБАВЕЗНО ради на овај дан, а које радње су СТРОГО забрањене

У Мађарској познат је под називом сатараш.

Било да сте склони лумповању и бећарењу, или сте породични тип, бећарац је свакако јело које ћете обожавати! Ево рецепта за његову припрему!

Потребно вам је:

bećarac

3 главице црног лука,
5 паприка (може и из замрзивача),
4 парадајза
150 мл парадајз сока,
7 кашика пиринча (пиринач ставити претходно да одстоји 30 мин. у води)
1 кашичица босиљка,
суви зачин или вегета
5 кашика уља,
бибер у зрну
соли и воде по потреби

Pročitajte i  Василица на 4 начина: Направите традиционални српски колач за Православну нову годину

Припрема:

Црни лук исећи танко на ребра, па ставити на загрејано уље да се динста 5 минута. Додати исечену паприку на танке штапиће, суви зачин и босиљак. Поклопити и династати још 5 минута.

Додати 1-2 кашике воде, затим пиринач и кувати још 10 минута.
Воде по потреби досипати. Затим додати ситније исечен парадајз и мало сока од парадајза. Поклопити и кувати још 5-7 минута.

Opanak.net

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име