Starinska poslastica od jednog jajeta: Točak torta jeftina za džep, a ukus fantastičan!

0
1803
Foto: Jutjub/printskrin/Kuvajmo lako

Sastojci za koru:

1 jaje
1 šolja šećera (180 g)
1 vanilin šećer
1 šolja mleka (180 ml)
8 kašika ulja
6 kašika džema od šljiva
2 šolje brašna (240 g)
1 kašičica sode bikarbone

Sastojci za fil:

1,1 l mleka
200 g šećera
1 vanilin šećer
120 g pudinga od vanile
1 baš puna kašika brašna
250 g maslaca ili margarina
50-70 g prepečenih oraha ili lešnika

Pročitajte i  Ko je bio bog Jarilo, kome su se i Nemanjići klanjali: Umesto Đurđevdana nekada se slavio ovaj staroslovenski bog

Još:

malo oraha ili lešnika za posipanje

Priprema:

Za fil: Mleko, šećer, vanilin šećer, puding od vanile i brašno pomešajte i kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
Ohlađen puding umutite, pa dodajte margarin sobne temperature i nastavite da mutite.
Dodajte mlevene orahe ili lešnike i sjedinite.

Pročitajte i  Đurđevdan, praznik sa najviše običaja: Za zdravlje i napredak u kući i ljubavi poštovali su se ovi rituali

Za koru: Jaje umutite sa vanilin šećerom i postepeno dodajte šećer, sve vreme muteći.
Kada dobijete belu smesu, dodajte mleko, ulje i džem od šljiva.
Sjedinite kašikom, pa dodajte brašno i sodu bikarbonu, pa umutite.

Pleh dimenzija 42×30 cm obložite pek papirom i sipajte smesu.
Lepo poravnajte i pecite na 200 Celzijusa nekih 10-12 minuta.
Čačkalicom proverite da li je gotovo.
Ohlađenu koru podelite na 4 trake jednake širine.
Svaku traku premažite filom. Urolajte, ako prvi deo malo pukne popravite filom.
Oko urolane trake ređajte ostale filovane trake tako da oblikujete krug.
Zatim celu tortu premažite ostatkom fila.
Pospite mlevenim orasima ili lešnicima.

Pročitajte i  POJEDITE SVE MRVICE SA STOLA: Životna lekcija patrijarha Pavla koja će vam promeniti pogled na svet

Izvor: Kuvajmo lako

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime