Јулишка или Јулпита је старински колач који нам долази из Чешке. Онај ко га је пробао воли га без обзира на године. Домаћице га обожавају јер се изузетно лако спрема.
За кору вам је потребно: 6 јаја, 200 г шећера, 4 кашика какаа, 5 кашика млевених ораха и 2 кашике брашна.
Прво умутите беланце па му додајте шећер постепено га мутећи. Затим у смесу додајте жуманце и мутите још мало. Након тога смеси додајте какао, орахе и брашно и мутите док се све не сједини.
Kору пеците на 200 степени око 20 минута.
Прелив за кору: 150 г шећера прокувајте у 200 мл млека.
Kада кору извадите из рерне онако врелу прелијте са половином овог врелог прелива и оставите да се охлади. Сада правите фил.
За фил вам је потребно: Преостали прелив за кору (млеко + шећер), 150 г млевених ораха, 125 г маргарина, рендана чоколада.
У врео прелив додајте орахе па оставите да се фил прохлади. Додајте му умућен маргарин и све то намажите на охлађену кору. Преко фила нарендајте црну чоколаду и послужите.
Уживајте у јулишки.