Стогодишњица ослобођења Свилајнца: Ова општина била је и окупирана и ослобођена на исти дан – велики празник Свету Петку

0
910

Стогодишњица ослобођења Свилајнца у Првом светском рату

Општина Свилајнац данас, 26. октобра обележава сто година од ослобођења у Првом светском рату.

Тим поводом делегације општине Свилајнац, средњошколаца и СПС-а положили су венце на споменик Мари Ресавкињи и одали почаст палим херојима Ресаве у ратовима од 1912. до 1918. године.

Судбина споменика Мари Ресавкињи у Свилајнцу има најтужнију причу жртвовања

Свилајнац је на православни празник Света Петка 1912. године пао у руке Аустро-бугарским окупаторима. Након трогодишњег страдања, одвођења у логоре и присилне бугаризације, овај град ослобођен је на исти празник 1915. године.

 

Одважни и храбри Ресавци са француским савезницима, које је предводио генерал Шарл Траније, донели су слободу. У ратовима од 1912. до 1918. године учествовала су 3.264 Ресавца. Након свих голгота, посебно Албаније и Солунског фронта, њих 1.500 вратило се у завичај, ослободило Свилајнац од окупатора и поставило темељ за обнављање напаћене земље.

Велики пројекти општине Свилајнац: Финансијска подршка лекарима за специјализацију, студнетима веће стипендије, МУП добија нову зграду…

Њима у част, данас су и школе и у селима Војска и Седларе одржали час историје испред сеоских споменика посвећених палим Ресавцима у ратовима од 1912-1918. године.

Стогодишњица ослобођења општине Свилајнац обележиће се пригодним културним програмом, који ће се одржати у Центру културе Свилајнац.

ПРОГРАМ

Петак, 26. октобар
Програм:
18:30 Отварање изложбе “Свилајнац у Великом рату”
19:00 Свечана академија

Ослобођење Свилајнца у Првом светском рату

Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име