Sto puta bolje od onih iz pekare: Domaće pletenice želećete da pravite svakog dana

0
362
Foto: Jutjub/printskrin

Poželećete da pravite ovo pecivo svakog dana.

Sastojci:

375 g brašna
20 g kvasca
1jaje
1 kašičica šećera
50 ml ulja (ulje za premazivanje testa i radne površine)
200 ml mleka
so

Za premazivanje testa:

jaje
so
mleko
susam
Priprema:

U činiju stavite izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i brašna i malo toplog mleka. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

Pročitajte i  Sutra slavimo Miholjdan: Običaji na ovaj praznik POTPUNO SE RAZLIKUJU od ostalih! Evo šta obavezno morate da uradite

U aktiviran kvasac dodajte prosejano brašno, ostatak mleka, ulje, so, jaje, krenite da mesite testo. Pošto testo sadrži dosta tečnosti mesite ga pomoću miksera i nastavka za testo. Testo oblikujte u loptu, premažite sa malo ulja i ostavite pokriveno 60 minuta, u toploj prostoriji. Nadošlo testo preručite na radnu površinu, koju ste premazali sa uljem i podelite na 4 dela. Oblikujte loptice jufke. Tanjir premažite sa uljem i stavite jufke. Pokrijte testo i ostavite 10–15 minuta na toplom.

Pročitajte i  Srpski Versaj: Staro zdanje u Aranđelovcu-čarobno doba raskoši i balova!

Umite jednu jufku i podelite je na 3 ili 4 dela (možete da pletete pletence sa 3 ili 4 valjka). Razvucite valjak dužine 15-20 cm. Ispletite pletenicu. Isti postupak ponovite sa ostatkom testa. Dobićete 4 pletenice.

Za to vreme uključite rernu da se greje na 190 C. Umutite jaje, so i mleko, pa premažite testo. Pecite dok pletenice ne porumene, oko 20 minuta.

Pročitajte i  Najsočnija bundevara iz Patinog kuvara: Pogledajte kako čuveni kuvar sprema zaboravljeni recept iz gastronomske Biblije

Izvor: Cooking.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime