Sutra počinje Gospojinski post: Ovo su STROGA PRAVILA kojih se treba pridržavati tokom sve nedelje

0
2876

Pravosalvni vernici započinju Gospojinski post 14. avgusta, kada se praznuju i Sveti mučenici Makaveje. Post prethodi velikom hrišćanskom prazniku Uspenju presvete Bogorodice, u narodu poznatom kao Velika Gospojina.

gospojinski post 2

Velika Gospojina proslavlja se 28. avgusta. Ovaj praznik je izuzetno značajan za majke i decu, koji bi toga dana obavezno trebalo da se pričeste.

Post traje dve nedelje i posti se strogo na vodi i ulju. Jedino je na praznik Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta dozvoljeno jesti ribu.

Pravoslani hrišćani ovaj post poste i isto kao i Veliki Vaskršnji, jer imaju ogromno poštovanje prema Presvetoj Bogorodici.

Prvi put se Gospojinski post spominje u spisima Teodora Studita 826. godine, a utvrđen je na Carigradskom saboru 1166. godine.

Evo na šta treba da obratite pažnju kada je post u pitanju:

Treba imati u vidu i da post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Pročitajte i  Slavimo Mitrovdan: Danas pogledajte u nebo! Jedna stvar predskazaće vam budućnost!

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju. Oslobađanje duha i tela od pogrešnih misli i dela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

Prvu zapovest o postu nalazimo u Svetom Pismu u priči o padu Adama i Eve, kada su oni prekršili Božiju zapovest da ne jedu sa drveta poznanja dobra i zla (1 Moj 2,17).

Gospod Isus Hristos je postio četrdeset dana i noći (Mt 4,2), kao i prorok Ilija u Starom Zavetu (1 Car 17), ili Prorok Mojsije na gori Horivu (2 Moj 34,28). Prorok Danilo je pokazao da se postom krepi ljudsko telo (Dan 1,10-15). Ninevljani su uz post izbegli katastrofu (Jona 3). Prorok Jezdra je postio kako bi se udostojio posete Božijeg Anđela i dobijanja otkrovenja (2. Jezdrina). Postili su i Sveti Apostoli.

Pročitajte i  Običaji na Mitrovdan: Ako želite da ispoštujete tradiciju ovo OBAVEZNO morate uraditi na dan Svetog Dimitrija

U Hrišćanstvu prvi podvig koji stoji pred čovekom jeste ispunjenje prve Božije zapovesti, koju je Bog dao još našim praroditeljima u Raju. Α to je zapovest ο postu, odnosno ο uzdržanju.

Pogledajte kako da se izborite sa gresima tokom posta!

Narušavanje zapovesti ο postu prvi je greh, zato i prvi podvig čoveka u oslobođenju od greha jeste držanje posta. Post je, dakle, prva neophodnost na putu našeg spasenja, a Crkva ga smatra kao vrlo važnu i značajnu ustanovu za duhovni i telesni život.

Rana Hristova Crkva nastavila je s poštovanjem propisa ο postu, ali je pridodata duhovna kategorija, koja proističe iz sveukupnog Hristovog učenja. Hristovi učenici su na prvom misionarskom putovanju rukopolagali prezvitere uz molitvu i post (Dap 14,23). Bez obzira na to koliko je Apostol Pavle inače iznurivao svoje telo na putovanjima, sam je više puta nalagao post na sebe (2 Kor 6,5; 11,27).

Pročitajte i  Položaj žene u srpskoj patrijarhalnoj kulturi: Ovakvu diskriminaciju ženskog deteta i danas možemo videti u našem društvu

post 3

Post kao ustanovu Crkva je očuvala do danas, odredila posne dane u sedmici, i višednevne postove u vezi sa značajnim događajima iz života Gospoda Hrista (Božićni i Vaskršnji post), Bogorodice (Gospojinski post) i Apostola (Petrovski post), sve u cilju duhovnog rukovođenja i izgrađivanja svojih vernih. Tu su i sreda i petak koji se poste tokom čitave godine – sreda kao dan kada je Juda izdao Isusa i petak kao najtužniji dan kada je Hrist razapet na krst.

“Kažeš da postiš. Uveri me to u svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš s neprijateljima svojim, izmiri se sa njima. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.” (Sveti Jovan Zlatousti)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime