Teodorova subota: U noći prve subote vaskršnjeg posta čuvajte se i poštujte sledeća pravila

0
3431

Teodorova subota, Todorova subota, Todorica, posvećena je događaju koji se desio u vezi sa Svetim velikomučenikom Teodorom Tironom i koljivom.

Kada je car Julijan Otpadnik naredio da se sva hrana na trgu pokropi žrtvenom idolskom krvlju, kako bi se Hrišćani oskvrnuli (oskrnavili), Sv. Teodor se javio gradskom Episkopu Evdoksiju i rekavši mu da narodu naredi da jede kuvanu (varenu) pšenicu. U spomen na ovaj događaj, u petak posle liturgije peva se molebni Kanon Sv. velikomučeniku Teodoru, koji je napisao prepodobni Jovan Damaskin.

Prva subota Vaskršnjeg posta u Jerusalimu bila je posvećena Sv. Teodoru već u VII veku, a Kanon Sv. Teodora koji se poje u subotu na jutrenju napisao je u XI veku Mitropolit Jovan Evhaitski. Todorova subota je prva subota Vaskršnjeg posta pa prema tome pokretan praznik koji spada uz Vaskršnji ciklus praznovanja. Dan je posvećen Sv. velikomučeniku Teodoru Tironu, koga Crkva slavi 17. februara, a u Teodorovu subotu uspomenu na njegovo javljanje Episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedelje posta.

Pročitajte i  Neka vaša bašta bude kao iz snova: Cveće koje morate da zasadite ovog proleća

Verovanja na Todorovu subotu

teodorova subota
Srbi veruju da se u noći Todorove subote kreću povorke konja – demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli.

Žene na današnji dan ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra.
Todorova subota, ponegde Todorica ili Hroma subota pada prve subote Vaskršnjeg posta. Posvećena je događaju u kome je učestvovao sveti Teodor Tironski.
teodorova subota.jpg 1

Crvkena priča o Svetom Todoru kaže da kada je car Julijan Otpadnik naredio da se sva hrana na trgu poprska žrtvenom krvlju ne bi li tako ponizio hrišćane, Sveti Teodor se obratio molbom gradskom episkopu Evdoksiju da ljudima naredi da jedu kuvanu pšenicu.

Pročitajte i  "Visočanstvo, zašto da nam Evropa kroji državu?" Ovako se slavni Živojin Mišić suprotstavljao prestolonasledniku Aleksandru

Prema običajima, hrišćani na taj dan kuvaju žito koje osvećuju u crkvi i tako proslavljaju Svetog Teodora, koji je kasnije postao svetac i velikomučenik.
Veruje se da je Sveti Teodor Tiron i zaštitnik stoke, a posebno konja, tako da se njegov dan proslavlja i kao Konjski dan.
Srbi veruju da se u noći Todorove subote kreću povorke konja – demona, pokojnika, predaka, koji su tada veoma zli.

teodorova subota.jpg 2

Žene na Todorovu subotu ne smeju da peru kosu, u kući se ne sme paliti vatra, jer demoni ne vole dim.

Jednom godišnje, baš pred kraj zime, na Todorovu subotu čuje se topot konja koji ledi krv u žilama. To su Todorci – pola ljudi pola konji, ali nisu kentauri. Oni su zli i spadaju u najopsanija mitska bića na ovom prostoru. Njihov vođa je Veliki Todor.
Veza između pravoslavnog sveca Svetog Todora i todoraca je da baš u vreme kada se on praznuje, izabrali da najviše napadaju. Narod smatra da se najveći broj psihičkih poremećaja kao što su ludila, samoubistva i zaposednutosti javlja u vreme Todorove nedelje i ove sledeće.

Pročitajte i  Patila je kad su nas BOMBARDOVALI, Cecu obožava, a EVO kako danas izgleda čuvena Kasandra

U pojedinim delovima Srbije veruje se da molitvama Tironu možete da se izlečite od padavice. Veruje se da se sa ovim praznikom proslavlja dolazak lepšeg godišnjeg doba, pa se u narodu kaže da je Sveti Teodor otišao sa konjima da dovede leto.
Mnogi ne znaju da su mošti svetog Teodora Tirona najstarija relikvija u Srbiji! Više o tome pročitajte u ovom tekstu: NAJSTARIJA RELIKVIJA U SRBA: Mošti koje potiču sa početka 4. veka

Izvor:Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime