Теодорова субота: У ноћи прве суботе васкршњег поста чувајте се и поштујте следећа правила

0
3640

Теодорова субота, Тодорова субота, Тодорица, посвећена је догађају који се десио у вези са Светим великомучеником Теодором Тироном и кољивом.

Kада је цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу покропи жртвеном идолском крвљу, како би се Хришћани оскврнули (оскрнавили), Св. Теодор се јавио градском Епископу Евдоксију и рекавши му да народу нареди да једе кувану (варену) пшеницу. У спомен на овај догађај, у петак после литургије пева се молебни Kанон Св. великомученику Теодору, који је написао преподобни Јован Дамаскин.

Прва субота Васкршњег поста у Јерусалиму била је посвећена Св. Теодору већ у VII веку, а Kанон Св. Теодора који се поје у суботу на јутрењу написао је у XИ веку Митрополит Јован Евхаитски. Тодорова субота је прва субота Васкршњег поста па према томе покретан празник који спада уз Васкршњи циклус празновања. Дан је посвећен Св. великомученику Теодору Тирону, кога Црква слави 17. фебруара, а у Теодорову суботу успомену на његово јављање Епископу Евдоксију, прве суботе прве недеље поста.

Pročitajte i  Манастирски паприкаш: Сочан и здрав посни ручак на кашику, који ће вас дуго дрђати ситим

Веровања на Тодорову суботу

teodorova subota
Срби верују да се у ноћи Тодорове суботе крећу поворке коња – демона, покојника, предака, који су тада веома зли.

Жене на данашњи дан не смеју да перу косу, у кући се не сме палити ватра.
Тодорова субота, понегде Тодорица или Хрома субота пада прве суботе Васкршњег поста. Посвећена је догађају у коме је учествовао свети Теодор Тиронски.
teodorova subota.jpg 1

Црвкена прича о Светом Тодору каже да када је цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу попрска жртвеном крвљу не би ли тако понизио хришћане, Свети Теодор се обратио молбом градском епископу Евдоксију да људима нареди да једу кувану пшеницу.

Pročitajte i  Српске куће од 1000 евра нико неће да купи, док се неке друге продају странцима који не питају за износ

Према обичајима, хришћани на тај дан кувају жито које освећују у цркви и тако прослављају Светог Теодора, који је касније постао светац и великомученик.
Верује се да је Свети Теодор Тирон и заштитник стоке, а посебно коња, тако да се његов дан прославља и као Коњски дан.
Срби верују да се у ноћи Тодорове суботе крећу поворке коња – демона, покојника, предака, који су тада веома зли.

teodorova subota.jpg 2

Жене на Тодорову суботу не смеју да перу косу, у кући се не сме палити ватра, јер демони не воле дим.

Једном годишње, баш пред крај зиме, на Тодорову суботу чује се топот коња који леди крв у жилама. То су Тодорци – пола људи пола коњи, али нису кентаури. Они су зли и спадају у најопсанија митска бића на овом простору. Њихов вођа је Велики Тодор.
Веза између православног свеца Светог Тодора и тодораца је да баш у време када се он празнује, изабрали да највише нападају. Народ сматра да се највећи број психичких поремећаја као што су лудила, самоубиства и запоседнутости јавља у време Тодорове недеље и ове следеће.

Pročitajte i  Ускоро НОВЕ мере ЗАБРАНЕ и КАЖЊАВАЊА: Др Кон се ОГЛАСИО! Ево шта је рекао о поновном увођењу ванредног стања

У појединим деловима Србије верује се да молитвама Тирону можете да се излечите од падавице. Верује се да се са овим празником прославља долазак лепшег годишњег доба, па се у народу каже да је Свети Теодор отишао са коњима да доведе лето.
Многи не знају да су мошти светог Теодора Тирона најстарија реликвија у Србији! Више о томе прочитајте у овом тексту: НАЈСТАРИЈА РЕЛИКВИЈА У СРБА: Мошти које потичу са почетка 4. века

Извор:Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име