Толико мало смо знали о њему! Патријарх Иринеј подигао је манастир Ђунис на месту које је обележила Богородица

1
2632
Foto: Youtube/printscreen

У крипти Храма Светог Саве похрањени су земни остаци 45-ог по реду поглавара Српске православне цркве патријарха Иринеја.

Велики број верника окупио се да на вечни починак испрати блаженопочившег Иринеја, а детаљи из његовог живота и рада тек излазе на видело.

Једну такву причу управо је испричала списатељица Љиљана Хабјановић Ђуровић на Kурир телевизији.

Pročitajte i  Обичаји на Туциндан: У дану када се припрема божићна печеница НИКАКО не смете радити ОВУ СТВАР!

– Он је испунио жељу Мајке Божје. По предању 1898. године Богородица се јавила девојци Милојки у селу Ђунису поред Kрушевца и рекла јој да жели да се ту подигне црква Пресвете Богородице и женски манастир. Једну малу цркву, која више личи на неку кућицу, подигли су богомољци у време владике Николаја, а онда је касније, кад је дошао за епископа нишког 1975. године Иринеј, онда је кренуо развој тог места, који је народ већ прихватио као светилиште – рекла је списатељица.

Pročitajte i  Обичаји на Светог Јована: У поноћ предсказује се СУДБИНА - Једна ствар откриће све о вашем здрављу

Хабјановић Ђуровић је додала да има и фотографију на којој епископ Иринеј освештава темеље те цркве

– Ми смо снимили и један документарни филм о томе. Све оно што ми данас видимо у Ђунису то је настало захваљујући патријарху Иринеју и он је мени већ приликом првог сусрета причао о свом одласку тамо – рекла је Хабјановић Ђуровић.

Pročitajte i  Најлепше поруке за Бадњи дан: Честитајте Бадње јутро, Бадњи дан и Бадње вече на оригиналан и посебан начин!

Извор: Курир телевизија

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Ne podižu manastire patrijarsi, već se kaže da je manastir podignut u vreme vladavine tog i tog patrijarha, po njegovom blagoslovu. Ovako ispada da je on bio ktitor, a u stvari manastir u Djinisu su podigli vernici, svojim donacijama!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име