Састојци
За тесто
500г белог брашна
½ кашичице соли
3 кашике уља
Око 3 дл млаке воде
Уље за премазивање јуфки
Фил
400 г кромпира
1 празилук исечен на колутове (бели део)
1 кашичица оригана
Со
Бибер
Уље
За преливање и премазивање
1 јаје за премазивање пите
1 дл воде
50 г маслаца
Начин припреме
Тесто
Од свих састојака добро умесити еластично тесто које се не лепи за радну површину и руке. Мешење треба да траје око 10 мин. Што се боље тесто умеси то ће се касније боље развлачити. Поделити тесто у две јуфке и добро науљити па покрити пријањајућом фолијом или најлон кесом па оставити да стоји око 30 мин. Ако сте вешти са развлачењем кора нема потребе да правите две јуфке, ако нисте биће вам лакше да развијете тесто од мање јуфке.
Фил
За то време у тигању на мало уља пропржите празилук да омеша, посолите и побиберите, и оставите да се смлачи.
Помешати кромпир са прженим празилуком, зачинити сољу, бибером и ориганом.
Kада је тесто спремно развуците га преко стољњака најтање што можете тако што кренете од средине теста ка крајевима. Kада сте развукли тесто одстраните вишкове са ивица и тесто попрскајте са уљем (не превише). Узмите пола фила, мало га оцедите јер кромпир пушта доста воде и распоредите равномерно по површини теста.
Подигните стољњак са једне стране и умотајте питу тако што по мало дижете стољњак.
Са крајева добијене „ролне“ одстраните окрајке од празног теста и ролну умотајте у облик пужа који пребаците у науљен плех.
Поновите процес са остатком теста и фила и само наставите пужа којег сте већ направили од прве јуфке.
Добијену питу премазати умућеним јајетом и пећи у рерни загрејаној на 180°Ц око 30 мин.
Док се пита пече џезву сипајте воду и маслац за прелив и ставите на ринглу да се маслац отопи.
Након 30 мин печења извадити питу из рерне и равномерно залити истопљеним маслацем са водом и вратити у рерну на још 10 мин.
Kада је пита печена оставити да се смалчи.
Лепи Брка