Трајанова табла сведочи о древном животу на Дунаву – Ево шта је написано на њој

0
3619
Statua Decebala sa rumunske strane Dunava na Đerdapskoj klisuri. Tačno preko puta Tabula Traiana,

Током 10.000 година, на Дунаву су се смењивале културе и цивилизације. За време Римљана, на обалама Дунава, нарочито у Ђердапској клисури, грађене су тврђаве које су имале стратешки значај за одбрану од варвара. Највеће су биле Дијана и Понтес. Древни пут око ових места био је можда и најбољи показатељ римског градитељског умећа у целој регији.

Трајанова табла означава део пута дуж Дунава према Ђердапу. Верује се да је ова последња, најсложенија етапа пута завршена у 100. години нове ере, и била је важна у Трајановим припремама за рат против Дачана, северно од Дунава, 100—103. За овај подухват саградио је војни пут од Београда који иде ивицама планина на десној обали Ђердапа све до равнијег дела где је инжењер Аполодор из Дамаска саградио мост преко Дунава. Ти подухвати су овековечени на сценама приказаним на доњем делу Трајановог стуба у Риму. Мост је био дрвена конструкција на зиданим стубовима, што је била типична технологија тог времена. Трајан је такође регулисао део тока Дунава који је због брзака до тада сматран немогућим за пловидбу.

Изградњом хидроелектране Ђердап (1963—1972) потопљен је римски пут. Одлучено је да се Трајанова табла исече и постави 21,5 метара више, тако да буде видљива са реке.

Споменик се састоји из велике вертикалне табле исклесане у камену. Њена дужина је 3,20 метара, а ширина 1,80 метара. Украшена је са два делфина, шестолатичним ружама и орлом раширених крила.
Табла је заштићена каменом надстрешницом која носи натпис исклесан у новије доба:

Фото: Трајанова табла

TABULA TRAIANA

Император цезар, син божанског Нерве,
Нерва Трајан Август, победник над Германима,
велики понтиф, четврти пут постављен за трибуна,
отац домовине, конзул по трећи пут,
планине је исклесао и поставио греде
од којих је направљен овај пут.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име