Vernici danas obeležavaju dan kada je glava Svetog Jovana Krstitelja pronađena, a zatim opet zakopana u zemlju. Ovaj Praznik Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici nazivaju Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Ovo nije jedini praznik posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, te budući da spada u najpoštovanije svece, njegov dan proslavlja se više puta u toku godine. Kod Srba praznik Svetog Jovana obeležava se 20. januara, dan njegovog rođenja obeležava se 7. jula, a dan smrti 29. avgusta kao praznik Usekovanje.

Pročitajte i  Punjeni ekleri kao iz poslastičarnice: Napravite najukusniji domaći kolač sa kremastim punjenjem

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru.

Sveti Jovan Krstitelj poznat je kao veliki propovednik koji je najavio dolazak Isusa Hrista i koji je mučeničkom smrću stradao za veru.

obretenije glave svetog jovana krstitelja

Za vreme ikonoborstva glava Svetog Jovana nalazila se u mestu Komene, nakon čega je, kada je ikonoborstvo prestalo za vreme vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, glava preneta u Carigrad, gde je i položena u pridvornoj carskoj crkvi 850. godine.

Pročitajte i  Običaji na Blagu Mariju: Praznik posvećen ženama! Evo šta treba ispoštovati na ovaj dan

I za ovaj praznik vezana su brojna verovanja u našem narodu.
Srbi veruju da se na današnji dan nebo otvara i da duše umrlih lako odlaze u raj. Takođe, postoji slično verovanje kao ono na Bogojavljenje, da se nebo u ponoć otvara i da treba poželeti tri želje i one će se sigurno ispuniti.

Pročitajte i  Sve više devojčica se danas zove Tara - Svi misle da je zbog naše planine, a NE ZNAJU PRAVO značenje ovog imena

Veruje se da nikakve teže poslove danas ne treba raditi, pogotovo ništa što zahteva rad sa oštrim predmetima- noževima.
U narodu se smatra da je danas pogodan dan za branje lekovitih biljka, pogotovo kantariona, metvice, lincure i konjskog čibura.

Rašireno je i verovanje da Sunce kreće nazad sa severa prema jugu, triput stane i zaigra na današnji dan.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime