У њему се моле и муслимани и католици! Манастир Куманица зову СРПСКИ ОСТРОГ – ево и зашто!

0
3575

Манастир Kуманица многи називају српским Острогом, а надалеко је чувен по исцелитељским чудима која су се догодила у њему, али и по томе што се у њему моле и народи који нису православне вере.

Честе су полемике око тога да ли он припада Србији или Црној Гори, с обзиром да се налази на самој граници ове две земље.

Према једној легенди, српски велможа, који је бежао од Турака, своју имовину, која је била богата, оставио је својим кумовина који су касније саградили манастир Kуманицу.

Друга се везује за Светог Григорија, који је наводно подигао ову светињу крајем 13. и почетком 14. века, а чије мошти почивају у Kуманици. За њега се верује да је био српски просветитељ и архиепископ, али и да је припадао лози Немањића.

Pročitajte i  Браћа Вајагић као нови Југовићи: Напустили Америку и са оцем кренули у рат за Србију! Постали ХЕРОЈИ ЗА ВЕЧНОСТ

Оно што је једино познато јесте да је чувени српски архитекта, Александар Дероко 1926. године направио први нацрт цркве коју је затекао у рушевинама, а након неколико година га је допунио Ђорђе Бошковић, према коме је црква настала између 16. и 17. века.

Монахиње из овог манастира годинама причају како људи код њих долазе да се исцељују, а оздрављење је увек извесно.

Постоји неколико прича, а почеле су када је једна девојка, која је била непокретна, преноћила у манастиру, а сутрадан је проходала.

Pročitajte i  Шта значи киша на Крстовдан: Дубоко значење старог предсказивања на велики празник

Реч је о младој девојци, муслиманске вероисповести из Бијелог Поља. Била је парализована и њу је родбина донела на носилима. Прво је преноћила на зидним рушевинама храма, а ујутру када се пробудила, три свештеника су јој прочитала молитву и намазала је освештаним уљем. Након тога, она се придигла на ноге.

Осим ове приче, постоји и једна о пастиру Радету Љуићу из Гранчарева, који се разболео са шест година, када је чувао овце. Болест је била толико озбиљна да су лекари једино решење видели у ампутирању ноге. Међутим, његова мајка је преко комшија чула за чудотворан манастир и одлучила да га одведе тамо, где је провео неколико дана, а затим потпуно оздравио. Следећи пут када је отишао код лекара на контролу, лекари нису могли да верују да је он потпуно здрав.

Pročitajte i  Славимо Светог Јоакима и Ану: Овај обичај данас треба испунити да бисте ОТЕРАЛИ МАЛЕР ОД СЕБЕ!

Манастир Kуманица требало да буде срушен у време када се градила пруга Београд-Бар. Међутим, због легендарних прича о њему и побуни верника, како православних тако и муслиманских, нису га дирали, па тако данас пруга пролази поред њега.

Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име